Екс зам.-вътрешният министър Филип Гунев: Видя се, че президентът е готов да злоупотреби с власт

  • 15 юни 2023 22:44

  • 1848
  • 0
Екс зам.-вътрешният министър Филип Гунев: Видя се, че президентът е готов да злоупотреби с власт
©

Овладява ли новата власт службите и ще има ли контрол на тях?

"Това е стъпка в правилната посока, тъй като това би било част от някакъв механизъм за начална деполитизация на службите. А под деполитизация аз разбирам честите и непрекъснати промени с всяко ново правителство. Всяка нова власт е принудена да си назначава свои хора, в другите държави министерските съвети имат огромни отдели, които по някакъв начин контролират службите, получават информация от тях, а в България - такъв механизъм", каза бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му се очаква, че премиерът ще контролира еднолично тези служби.

"Резултатът е такъв, че единственият начин той да ги контролира е като си назначи свои хора. По време на управлението на ГЕРБ - Борисов, бидейки човек от тези среди, той сметна за необходимо той да има някой, който да му дава акъл, той знаеше как работят службите, назначаваше си свои хора, които могат да следват неговите приоритети", допълни Гунев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Иван Анчев: Смъртта на Ангел Христов показа, че службите са в будна кома

Той е на мнение, че положителното е, че по време на служебно правителство няма да има резки промени.

"Ако вътре в самите служби не протекат едни промени за тяхната деполитизация, да се изградят реални инструменти за контролирането на тези служби, промяната ще е полвинчата. А се видя, че президентът е готов донякъде да злоупотреби с тази си власт. При изслушването преди 10 дни на шефовете на службите, ми направи впечатление, че шефът на ДАНС е политизиран. Започна да прави оценки на предишното правителство, да разпуска информация, която е за текущи разследвания", коментира още бившият зам.-министър.

И е категоричен, че следващият главен прокурор и състав на ВСС трябва да бъдат с "прозрачни" критерии: "Трябва да са хора с морал, а не хора, които изпълняват политически поръчки. Но на този етап нито имаме механизми, които да ги контролираме, ще отнеме години да се изградят, нито имаме законодателна база."

"Нямаме кадрова политика и в службите, и в МВР. Ако ние нямаме ясни критерии как хората се развиват в тези служби, когато утре трябва да изберем дали е главен секретар - избираме кой е близък. Ние нямаме системи, които да ни гарантират кариерното развитие", припомни Филип Гунев.

Според него разделянето на КПКОНПИ е стъпка в правилната посока.

"Странното е две посоки - директен контрол от парламента, какъв контрол може да упражнява парламентът? Нима там има административен капацитет, че да контролират една цяла агенция? Второто, което е, е, че даването на разследващи функции на тази комисия - няма да доведе до нужните резултати", категоричен е той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1848 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини