Министър Тагарев и пълномощният посланик на Великобритания и Северна Ирландия обсъдиха сътрудничеството в отбраната

  • 12 юни 2023 14:16

  • 514
  • 2
Министър Тагарев и пълномощният посланик на Великобритания и Северна Ирландия обсъдиха сътрудничеството в отбраната
© MO

Двустранното сътрудничество в областта на отбраната обсъдиха министърът на отбраната Тодор ТагаревТодор ТагаревТодор Тагарев е служебен министър на отбраната от 12 март до 29 май 2013 г. На 6 юни 2023 г. е избран за и Н.Пр. д-р Роб Диксън, извънреден и пълномощен посланик на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия днес, 12 юни.

„Оценяваме ангажираността на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия за гарантиране сигурността в Черноморския регион и подкрепата за повишаване на оперативната съвместимост и способностите на българските Въоръжени сили“, заяви министърът на отбраната Тодор ТагаревТодор ТагаревТодор Тагарев е служебен министър на отбраната от 12 март до 29 май 2013 г. На 6 юни 2023 г. е избран за. Той подчерта значимостта на участието на британски военнослужещи при подпомагане изграждането на бойната група на територията на страната, както и съвместните учения между Специалните сили на България и Обединеното кралство. По време на разговорите бяха обсъдени въпроси от актуалния дневен ред на сигурността и доброто ниво на съвместни военни учения, тренировки и обучения.

Министър Тагарев: Български партии са инструмент на Русия

Като приоритетни задачи пред своя екип министър Тагарев посочи укрепването на отбранителните способности, модернизирането на Въоръжените сили, изграждането на способности за противодействие на хибридни заплахи и дезинформационни кампании, задълбочаването на интеграцията в рамките на НАТО и ЕС, както и подкрепата за Украйна.

В разговорите участваха заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ бригаден генерал Радостин Илиев и аташето по отбрана на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия подполковник Кристофър Самърс.

„Разширяването на бойната група на територията на България с рамкова държава Италия до ниво бригада, в съответствие с решенията от Срещата на върха на НАТО в Мадрид, е процес, по който работим усилено. Увеличаваме обхвата на ученията и тренировките, като демонстрираме готовност и решимост за защита както на суверенитета на България, така и на всяка страна-членка на Алианса, съгласно концепцията на НАТО за възпиране и отбрана“, заяви по време на срещата началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Извънредният и пълномощен посланик на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Н.Пр. д-р Роб Диксън изрази задоволство от съставеното редовно правителство на България и пожела успех на новия кабинет.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
514 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
60+

2023.06.12 | 14:28

1
Почна се "отблагодаряването" към правилните посолства .
МАДАР ФАКАР

2023.06.12 | 15:09

2
Некролог !

Добави коментар

Водещи новини