Валентин Николов: Новият енергиен министър може да отмени заповедта на Росен Христов за скъпия ток в микса

  • 09 юни 2023 18:56

  • 916
  • 0
Валентин Николов: Новият енергиен министър може да отмени заповедта на Росен Христов за скъпия ток в микса
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Такова количество не за първи път се вкарва, по времето на Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по като енергиен министър беше направено същото нещо. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ енергийният експерт и бивш изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов по повод твърдението на председателя на КЕВР Иван ИвановИван ИвановИван Иванов е роден през 1975 в гр. Шумен, завършва средно образование в гр. Шумен в ГПЧЕ „Никола Й., че токът може да поскъпне с повече от планираните 3,6% заради действия на бившия служебен министър на енергетиката Росен Христов в последните дни на мандата му. Иванов обяви, че Христов е пуснал на пазара голямо количество електроенергия от ТЕЦ "Марица изток 2", която е два пъти по-скъпа и сега цената ѝ влиза в общия микс.

През 2020 г. Народното събрание направи всичко възможно да задължи изпълнителната власт да осигури работа на ТЕЦ "Марица изток". Такава заповед е издал и министър Христов. В крайна сметка сегашният министър на енергетиката може да отмени тази заповед и да се търси друг вариант ТЕЦ-ът да работи, заяви Николов. В отговор на въпрос той посочи, че ако това се случи, не би трябвало да има увеличение на цената на тока за бита с повече от планираното.

По думите ми, ако заповедта на Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския не бъде отменена и на свободния пазар цената на електроенергията се запази или увеличи, цената на тока за бита ще се повиши минимално, но ако обаче започне да пада, тази цена може да се увеличи по-значително. Много зависи от прогнозната цена, която ще предложи КЕВР, отбеляза енергийният експерт.

Иван Иванов: Токът може да поскъпне още заради действия на служебния министър Росен Христов

Има решение на Народното събрание, което задължава Министерският съвет да предоговори намаляването на въглеродните емисии с 40%. Това все още не е направено. Трябва да изготвим стратегия как ще действаме по отношение на това намаляване на въглеродните емисии, каза още Валентин Николов.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
916 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини