Станишев и Витанов гневни: Лявото не е демоде

  • 12 май 2023 10:44

  • 1005
  • 6
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Чух последните дни най-невероятни интерпретации, вкл. за безплатна реклама от трибуната на НС. Няма лошо – това значи, че има очаквания. Нека се постараем те да се реализират чрез съдържателна дискусия. Това заяви Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на, президент на ПЕС (2011-2022), член на ЕП по време на  „Форум за прогресивни леви решения“.

„Защо се появи инициативата за форум? Анализатори и политици се появяват всеки ден по телевизията – често ни се предлагат субпродукти или политически ГМО-та, при които всеки избира удобна за себе си тема. Едни плашат с влизането в еврозоната и това как ще изгубим българския лев и суверенитета на валутата ни. Други периодично правят истерия за джендър идеология и трети пол. Това са стратегии за прикриване на политическата немощ и често интелектуалната такава. Светът е в безпрецедентна трансформация – геополитическа, енергийна, климатична, дигитална, в напрегнато очакване на нахлуването на изкуствения интелект“, категоричен е той.

„Докато нас ни занимават с вкопчване в миналото, влаковете тръгват към бъдещето с висока скорост. Ние имаме днес задължението да хуманизираме и да подчиним на обществения интерес тези технологични трансформации“, допълни още той.

Станишев сподели, че не можем да говорим без болка за състоянието на БСП: „В най-бедната страна в ЕС, имаме слаба и все по-ретроградна левица. 10% от 240 депутати. Всякакви приказки за вътрешни и външни врагове, конспирации – това са заблуждаващи маневри. Лявото по дефиниция не може да бъде консервативно.“

„Лявата политика в последните години беше сведена до пенсии, майчински. И ПП, и ДБ вдигаха пенсии – това не ги прави леви. Партията, която вкара България в ЕС, се самоизолира и се отдалечава от европейската социалдемокрация –с единия крак в лявото семейство, с другия – при Орбан“, смята той.

Делегацията на българските социалисти в ЕП организира "Форум за прогресивни леви решения"

„Социалните ни ангажименти и права са неразривно свързани с борбата за демокрация, да политически права, гражданско достойнство, защита на всеки индивидуално – иначе това не е съвременна левица и никога не е била левица“, каза още той.

"Проблем на България е, че политиките са с много кратък срок. Имаме нужда от перспектива за десетилетия, но бъдещето също така се гради днес", допълни още той.

„Днес страдаме от липса на справедливост. Нима нямаме свръхконцентрация на пари и богатство в малка шепа от хора? Бедните никога не са били по-бедни, а богатите – по-богати. Този малък процент хора определя съдбата на другите“, заяви Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее, ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП.

„Зеленият преход – нима нямахме столетия наред свръхексплоатация на хората? Днес имаме и свръхексплоатация на ресурсите. Няма нищо по-ляво и по-солидарно от това да подсигурим бъдещето на децата ни. Свръхпроизводството трябва да се ограничи, но по устойчив начин – чрез екология, запазване на конкурентоспособност и запазване на приемливите цени на гражданите“, категоричен е той.

„Ковид какво създаде? Хоум офис среда, в която сме свидетели на ще по-голяма експлоатация – работодателите очакват от служителя много след края на работния ден да отговаря. Правото на изключване вече го забранява това“, поясни Витанов.

„Докато пишман леви лидери говорят за изкуствен интелект, ние вече го изработихме, вчера го приехме. Първата глобална европейска регулация на тези системи – и в основата отново човешките права, за гаранция на прозрачност, ползотворност, недискриминация и най-важното – човешки контрол“, допълни още той.

„Това, което според мен ни отличава от всички, и което е в основата на борбата на левите хора в ЕП – справедливото разпределение на благата. Един от основните инструменти за това е данъчният. Прогресивното облагане, минаване и това, което ние можем да направим – предложение за облагане с минимален корпоративен данък големите компании с над 750 млн. оборот. Допълнително - облагане на свръхбогатството, данък наследство. Борбата с корупцията. Няма как да имаме прогресивно ляв прочит без ефективна борба с корупцията“, смята още той.

Витанов е категоричен, че лявото не е демоде: „Лявото е единственото възможно. Имаме по-силна нужда от него днес от когато и да било. Но то не се свежда до индексацията пенсията и заплатата, то се свежда до живота на внуците на тези, които получават пенсия.“

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1005 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2023.05.12 | 13:06

6
Докато Станишев си пърди в яхтата, университетски преподаватели мизерстват. Това е лявото.

2023.05.12 | 12:48

5
Лявото проваля държави. Исторически никъде не е проработило.

2023.05.12 | 12:43

4
Бахти иронията ! Гротеска ! Двама педераси с поглед към черното бъдеще , което вещае затриване на семейството , цифрово робство , господство на самоизбрали се господари , електронен повсеместен контрол и пълна липса на свободен живот !

2023.05.12 | 12:34

3
Не е д моде, а е история. Червени паразити.
Неда

2023.05.12 | 11:30

2
Джендър смотан

2023.05.12 | 11:23

1
Този "модерния"явно са му обърнали половото самосъзнание в Брюксел....с пари ли?....по другия начин ли?....ама е сигурно вече,че нищо не става от него

Добави коментар

Водещи новини