Министър Христов: България иска от ЕК "Булгартрансгаз" и ЕСО да останат в структурата на БЕХ

  • 05 май 2023 21:03

  • 652
  • 1
Министър Христов: България иска от ЕК "Булгартрансгаз" и ЕСО да останат в структурата на БЕХ
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Ангажиментът, който е заложен в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), за изваждането на "Булгартрансгаз" и Електроенергийния системен оператор (ЕСО) от структурата на Българския енергиен холдинг (БЕХ) трябва се предоговори. Това каза служебният министър на енергетиката Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския по време на днешното му изслушване в Народното събрание. По думите му тяхното изваждане от структурата на БЕХ ще затрудни работата на холдинга.

"Ние твърдо сме заявили искането да се предоговори този ангажимент и двата системни оператора да останат в състава на БЕХ, като предлагаме мерки, които да гарантират тяхното безпристрастно и прозрачно управление", заяви Христов. Според него извеждането им от структурата на БЕХ най-вероятно ще доведе до моментална изискуемост и ще трябва да се върнат взетите средства. Освен това по много неясен начин тези оператори ще бъдат управлявани и финансирани, така че да могат да изпълняват своята дейност.

Министър Христов добави, че за определени ангажименти, които искаме да предоговаряме по ПВУ, като например частта с батериите за съхранение на енергия и проекта за геотермална енергия, страната ни среща разбиране от ЕК.

Ново дружество в БЕХ ще се фокусира върху системи за развитие и съхранение на зелена енергия

Енергийният служебен министър информира още, че в Маришкия басейн държавни и частни инвеститори ще строят фотоволтаици. Христов допълни, че там обаче трябва да се изгражда и допълнителна електропреносна мрежа. Затова, според него, проектите са непривлекателни за инвеститорите, тъй като са технически трудни и трябва да се инвестират сериозни средства. Той обясни, че се търсят инвеститори, които имат опит в изграждането и експлоатацията на ВЕИ, както и с необходимия капитал за изграждането им. Приоритет имат компании, които смятат да отварят предприятия и  да използват тази енергия, която ще се произвежда. Освен това условията пред бъдещите инвеститори са и за рекултивация, които правят проектите на границата на икономическата рентабилност, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
652 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.05.05 | 23:55

1
ЕК винаги ни е прецаквала

Добави коментар

Водещи новини