Екс шефът на БЕХ: Санкции срещу Русия за ядрената енергетика ще създадат проблем за АЕЦ "Козлодуй"

  • 10 февруари 2023 19:47

  • 833
  • 5
Екс шефът на БЕХ: Санкции срещу Русия за ядрената енергетика ще създадат проблем за АЕЦ "Козлодуй"
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

Санкции срещу Русия за ядрената енергетика ще създадат проблем в работата на АЕЦ "Козлодуй". Тепърва започва лицензията на 5-и и 6-и блок, а за това се изисква одобрението на конструктора, тоест на руската страна. Има и някои елементи, които не се произвеждат другаде. Това коментира в предаването "Още от деня" по БНТ бившият директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, в отговор на въпрос за евентуално българско вето над решение руското ядрено гориво да не влиза на територията на ЕС.

"АЕЦ "Козлодуй" вече е подписала договор с ядрената "Шкода", която може да замени голяма част от нещата като производство", отбеляза той и допълни: "Така че не е лошо България да получи изключение за известен период от време. Ние вървим по правилен път - диверсифицирахме горивото за 5-и и 6-и блок, подписахме договори, но това трябва да стане в годините. Голяма част от системите са на "Уестингхаус", на "Франатом", на "Автоматика" - доста са навлезли западни технологии. Но все пак заради сигурността ние трябва да имаме изключение."

Румен Радев: Ще наложим вето, ако има санкции срещу Русия в ядрената енергетика

Според него до 2032 година при усилена работа можем да изградим на площадката на 7-и блок реактор по технологията АР-1000 на компанията "Уестингхаус".

"АР-1000 не е някакъв виртуален проект - 4 блока работят в Китай, 2 са заредени в САЩ, третият ще бъде зареден през май, през април ще бъдат пуснати два. Тоест той вече работи и показва предимтвата си", обясни Николов.

Николов призна, че за него е изненада включването в актуализирания списък "Магнитски" на Владислав Горанов - бивш финансов министър, и Александър Николов - член на съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй".

"Трудно мога да коментирам това. В крайна сметка светът е вече черно-бял, геополитика показа, че хората трябва да се определят къде са и най-вероятно това е повлияло при взимането на решение за тези лица", предположи бившият шеф на БЕХ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
833 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Емй...

2023.02.10 | 20:26

5
Да се разруши всичко построено от мъдрите руснаци и да се съсипе България ние педразите мразим България
Емй...

2023.02.10 | 20:25

4
Българите трябва да нямат ток и да плащат на нашите евроатлантически господари и гомнечици
Емй...

2023.02.10 | 20:24

3
Хуху заради педрази като мен ще остане България без ток! За един куй се побъркахме всички жълтопаветници и психушки

2023.02.10 | 20:23

2
Поредния платен говнояд. Никой не влиза в БЕХ без да е одобрен от руското посолство.
Емѝ...

2023.02.10 | 20:04

1
проблеми за АЕЦа няма. проблемите са за подкупната ядрена мафия там, която е на хранилка от росатом с наши пари.

Добави коментар

Водещи новини