Омбудсманът с ново писмо до председателя на СОС заради проблеми с паркирането в синя зона

  • 05 май 2023 12:59

  • 410
  • 0
Омбудсманът с ново писмо до председателя на СОС заради проблеми с паркирането в синя зона
© Булфото (архив)

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати второ писмо до председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев заради проблеми на граждани, които получават отказ за издаване на електронен винетен стикер за паркиране в синя зона от „Центъра за градска мобилност“. Причината е, че те не притежават свидетелство за управление на МПС, но притежават автомобил, с който близките им ги превозват, но той не може да бъде паркиран до дома им.  

Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент обръща внимание, че става въпрос предимно за възрастни хора и лица с увреждания, които се нуждаят от автомобил за придвижване, но поради възрастта си и/или здравословното си състояние не притежават валидно свидетелство за управление на МПС и ползват помощта на свои близки и роднини за своето придвижване.

Тя напомня, че писмо по темата до Георгиев е адресирано на 23 март, но до момента отговор от него няма. Писмото е изпратено и до кмета на Столичната община, откъдето информирали, че то е препратено към ЦГМ. Оттам на свой ред посочват, че критериите за локално платено паркиране са дефинирани в Наредбата за организация на движението в Столичната община и че те са заимствани от добрите практики в други европейски градове. 

Омбудсманът не приема отговора на Центъра, че решението на проблема е издаването на винетен стикер на друг член на домакинството, тъй той също може да не отговаря на критериите за издаване на такъв, а и има хора, които живеят сами.

От 15 март промени за пътуване в градския транспорт в София

В тази хипотеза може да изпадне и човек без шофьорска книжка при наследяване на автомобил, подчертава още Ковачева. 

И обобщава, че между собствениците на автомобили, живеещи в зоните за почасово платено паркиране няма равнопоставеност. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
410 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини