Нинова разкритикува Радев на консултациите при президента

  • 21 април 2023 13:13

  • 3602
  • 30
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Неотложните задачи пред парламента са много. Първата е изграждане на консенсус около управленските приоритети и оттам търсене на устойчиво правителство. Не по-малка задача обаче е законодателната дейност. Има редица важни закони, които до голяма степен определят бъдещето на България и които чакат своето приемане. Това каза президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на по време на консултациите с ПГ на "БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България", предаде репортер на Novini.bg.

Всички искаме стабилно европейско бъдеще. Голямата задача пред парламента е приемането на бюджета, заяви Радев.

Той посочи, че би искал да чуе виждането на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е по тези важни въпроси. Как изобщо виждате успешната формула за съставяне на правителство в тази сложна ситуация и докъде бихте стигнали в компромисите.

За нас има четири важни и спешни въпроса за решаване, обяви лидерът на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е Корнелия Нинова. Първият е борба с инфлацията и увеличаване на доходите. Вторият приоритет са законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Третият е съдебна реформа и четвъртият е усилията за приемане на България в Шенген. И четирите теми са възможни единствено през приемане на бюджет, защото имат финансово изражение. Така че каквото и да говорим по тези приоритети, основният е приемане на бюджета, посочи тя.

Нинова се обърна  и с критики към държавния глава.

Беше грешка, че миналата година не внесохте бюджет и не го приехме. Защото сега щяхме да имаме спокойствие. Тогава настоявахме за това, но това е минало. Сега на този въпрос има две решения - да се формира трайно мнозинство и редовно правителство, то да си определи приоритетите в него и да го изпълнява. Ако това не се случи, ние очакваме служебният кабинет да внесе бюджет, отбеляза социалистката.

Въпросът е какъв да е той. Стремежът за 3% дефицит, за да влезем само и само в еврозоната, за нас това не е решение – българските домакинства не са готови за еврозоната. Натискането на дефицит под 3% значи орязване на разходи. Последните години най-богатите държави в ЕС поддържат дефицит над 3%. ЕК облекчи Маастрихтските критерии и даде възможност на държавите да решават и да осъществяват държавна помощ. И редица държави надвишават този дефицит, за да спасят икономиките си и да помогнат на хората. Ние подкрепяме този подход, каза Нинова.

Продължават консултациите при президента

Тя подчерта, че партията ѝ ще подкрепи някои от законите по ПВУ, които срещат одобрението на ГЕРБ-СД и ПП-ДБ. Те обаче имат списък от заглавия, но по някои закони няма съдържание. Когато се стигне до детайлите, мнозинството, което се е обединило около заглавията, ще има различни мнения. Тези закони нямат никаква финансова обосновка, а тя трябва да се заложи в бюджета, обясни лидерът на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е.

Тя категорично заяви, че "червените" няма да подкрепят Закона за борба с домашното насилие заради текстовете за джендър идеологията при децата. И допълни, че в четвъртък социалистите са внесли същия закон с изчистени текстове. 

Нинова отбеляза, че предлагат самостоятелна програма от закони, която включва социален пакет и е изчислена общо на 3 млрд. лева. Тя добави, че няма да допуснат срив във финансовата стабилност на страната.

Относно времевия график, Нинова коментира, че преценката е на президента кога да връчи първия мандат, а задачата на депутатите е да оползотворят това време. 

Спорен може да бъде моментът защо служебното правителство не внесе бюджет в края миналата година. Но ако бюджетът беше внесен и претенциите за 10 млрд. лева допълнителни разходи, в момента бюджетният дефицит щеше да бъде много по-висок. Проблемът с бюджета е много сложен. От една страна трябва да се мисли за социалната защита, но трябва да се мисли и за дългосрочната финансова стабилност на страната и недопускане на задълбаване в дългова спирала заяви президентът Радев.

Корнелия Нинова обясни, че ако някой от мандатоносителите покани БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е на разговори за правителство, социалистите ще организират бързо вътрешнопартийно допитване и ще се съобразят с резултатите от него.

Първостепенно е решаването на политическата криза. В момента отговорността е на първата политическа сила – пред ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в. Ще изчакаме да видим какво ще предложат и ще действаме спрямо принципите и според последователността, която винаги сме имали в последените Народни събрания, когато изпадахме в подобни ситуация, каза още социалистката.

Държавният глава призова да бъде намерен баланс в приоритетите на работата в парламента и посочи, че в 48-ото Народно събрание не малка част от времето  беше заета с парламентарен контрол. Нека стоят по цял ден министрите в парламента, да има парламентарен контрол, но да бъдат свършени и другите задачи, каза още президентът.

Последната парламентарна група, с която президентът ще проведе консултации, е на "Има такъв народ".

По-рано днес Радев прие представители на представители на ПГ на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" и на ПГ на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с.

Вчера държавният глава започна консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание, преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Първи при президента отидоха представители на ПГ на ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на и представители на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от".

Конституцията на страната не предвижда срок, в който президентът трябва да връчи първите два проучвателни мандата за съставяне на правителство.

Според Конституцията, след края на консултациите президентът връчва първия мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група. Той има срок от седем дни, за да предложи състав на Министерски съвет. След изтичането на този срок кандидатът за министър-председател трябва да върне мандата, независимо дали той е изпълнен или не. Ако първият мандат е неуспешен, президентът връчва втория проучвателен мандат на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по големина парламентарна група. Той също има 7-дневен срок да го върне изпълнен или неизпълнен. 

Ако първите два мандата не са реализирани, държавният глава има едноседмичен срок, в който да връчи третия и последен проучвателен мандат. Президентът извършва възлагане на избрана от него парламентарно представена сила, а не на посочен кандидат. След това проучвателният мандат се възлага на излъчен от парламентарната група кандидат за премиер. 

В Конституцията не е записан срок, в който третият мандат трябва да бъде изпълнен или върнат. Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата на парламентарната група за министър-председател. В случай че не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът трябва да разпусне Народно събрание, да назначи служебно правителство и да насрочи нови избори.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3602 30

Свързани новини

Коментари 30

Добави коментар

2023.04.21 | 13:37

5
Партиите трябва да разговарят! В предните 3 парламента те разговаряха и сега ще разговарят, но ако се стигне до нови избори трябва да разговарят, след което е нужно да поговорят накъде вървят разговорите и да разговарят

2023.04.21 | 15:51

30
Изперка ли на тема разговаряне ?

2023.04.21 | 13:38

7
След всеки връчен мандат е нужно да се разговаря, понеже едно е да се говори Герб-Бсп , друго Бсп-Герб. Да не забравяме и че депутатите всяка седмица се запознават наново, затова са нужни разговори. Досега за 2 години назад са разговаряли само около 70-80 пъти помежду си, нужно е поне още 5-6 години да се разговаря
Няма как да си евроатлантик и да не бъдеш педepacт

2023.04.21 | 13:57

26
ЖЕНАТА КОЯТО СЪСИПА СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ В НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА В ЕВРОПА ДАВА МНЕНИЕ.
Мда

2023.04.21 | 14:01

29
Нямат друг изход , за да във властта.
ОБЪРНЕТЕ

2023.04.21 | 14:00

28
ТАЧАНКАТА! И ОГЪН!
Перник, ж.к.Изток, бл.64

2023.04.21 | 13:54

21
Esquire May 1992 - Product Details Jason Priestley, Jamie Walters, Luke Perry, Dana Ashbrook - че само брутални красавци, че как да не обърнеш резбата.
надежда дойчева

2023.04.21 | 13:57

27
За бая грознио и плешив че президент че румен радев че що да речем.
Перник, ж.к.Изток, бл.64

2023.04.21 | 13:57

25
Риши Сунак Министър-председател на Обединеното кралство
надежда дойчева

2023.04.21 | 13:56

24
Че това турбо грозно цигане че риши сунак е баш от мургавите, че щото че има и по бели циганьори. Грозна мутра, че с Грозен нос и с Грозни уши е риши сунак. Че желязната лейди че се преобърне у гробо.
Перник, ж.к.Изток, бл.64

2023.04.21 | 13:55

22
За бая грознио и плешив че президент че румен радев че що да речем.
Емѝ...

2023.04.21 | 13:56

23
Майка ми е Кенеф! Помнете!
НЕСРЕТНИ

2023.04.21 | 13:50

17
ИДИ ОТИ!
надежда дойчева

2023.04.21 | 13:53

20
Че това турбо грозно цигане че риши сунак е баш от мургавите, че щото че има и по бели циганьори. Грозна мутра, че с Грозен нос и с Грозни уши е риши сунак. Че желязната лейди че се преобърне у гробо.
надежда дойчева

2023.04.21 | 13:53

19
Esquire May 1992 - Product Details Jason Priestley, Jamie Walters, Luke Perry, Dana Ashbrook - че само брутални красавци, че как да не обърнеш резбата.
Перник, ж.к.Изток, бл.64

2023.04.21 | 13:51

18
Esquire May 1992 - Product Details Jason Priestley, Jamie Walters, Luke Perry, Dana Ashbrook - че само брутални красавци, че как да не обърнеш резбата.
ГЯУРИТЕ СТЕ ТОЛКОВА ТЪ ПИ!

2023.04.21 | 13:49

16
ЧЕ САМИ СЕ РЕКЛАМИРАТЕ, КАТО АЛКОХОЛИЦИ БЕ! ДЕ БИЛИ СКА ПАНИ!
Перник, ж.к.Изток, бл.64

2023.04.21 | 13:48

15
Esquire May 1992 - Product Details Jason Priestley, Jamie Walters, Luke Perry, Dana Ashbrook - че само брутални красавци, че как да не обърнеш резбата.
Емѝ...

2023.04.21 | 13:39

8
Майка ми е Кенеф! Помнете!
Емѝ... Че Надежда Дойчева

2023.04.21 | 13:47

14
Бах ти злобните и просташки коментари, хейтъри мизерни

2023.04.21 | 13:47

13
Нети е много красива жена,винаги съм се чудел какво прави при тоя скелет
Перник, ж.к.Изток, бл.64

2023.04.21 | 13:47

12
Esquire May 1992 - Product Details Jason Priestley, Jamie Walters, Luke Perry, Dana Ashbrook - че само брутални красавци, че как да не обърнеш резбата.
ДО ДОВЕЧЕРА!

2023.04.21 | 13:46

11
100-200 ПИЯНИ И ДРОГИРАНИ ОТ 4 800 000 ОЛИ ГО ФРЕНА ДА ЗАЛОВИ КАТ! :)

Добави коментар

Водещи новини