Ето ги законопроектите, които ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще предложат на парламента

  • 18 април 2023 19:25

  • 3689
  • 26
Ето ги законопроектите, които ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще предложат на парламента
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия вСДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на разпространиха проекта на законодателна програма за работата на 49-ото Народно събрание през първата  сесия, за която са постигнали съгласие с „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ (ПП - ДБ).  Програмата включва законопроекти, свързани с реализиране на реформите, предвидени в Националния план за възстановяване и устойчивост, законопроекти, свързани с приемането на България в Шенген и приемане в еврозоната, други важни за страната законопроекти, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в.

ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на и ПП - ДБ обявиха днес, че са се разбрали Росен Желязков от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на да бъде избран за председател на 49-ото Народно събрание. Вчера двете политически формации са разговаряли за законодателната рамка. Преговорите между тях започнаха миналия четвъртък, продължиха вчера и днес.

Какво включва планът за работа на двете коалиции? Законопроектите, свързани с реализиране на реформите, предвидени в Националния план за възстановяване и устойчивост, са:

Законопроект за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс - влизане в сила на законодателни изменения за гарантиране на ефективността на наказателно производство. Повишаване на отчетността и отговорността на главния прокурор с цел ефективна борба с корупцията и организираната престъпност и защита правата на гражданите.

Законопроекти за противодействие на корупцията - структурна и организационна реформа в системата за противодействие на корупцията; разделяне на комисията на две и придаване на разследващи функции. 

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки -  той предвижда засилване на контрола, конкуренцията и прозрачността и намаляване на корупционния риск, ограничаване на практиката за превъзлагане на подизпълнители по инхаус процедури. 

Законопроект за несъстоятелност на физическите лица и законопроекти за изменение и допълнение на Търговския закон. 

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, който предвижда укрепване ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет за превенция и противодействие на корупцията в съдебната власт.

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката (след изработване от МЕ), разработване на дефиниция и критерии за „енергийна бедност“ за домакинствата.

Законопроекти за изменение и допълнение на Закона за водите, Закона за енергетиката и Закона за концесиите (След изработване от МЕ и МРРБ)

Законопроекти за изменение и допълнение на законите за чистотата на атмосферния въздух, за биологичното разнообразие, за енергията от възобновяеми източници. 

Регистрова реформа за разгръщане потенциала на електронното управление за подобряване на бизнес средата.

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за управление на етажната собственост, Законопроект за насърчаване на електрическата мобилност (След изработване от МС)

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за водоснабдяването и канализацията (след изработване от МС), законопроект за изменение  и допълнение на Закона за професионалното образование и обучение (след изработване от МОН).

Включен е и законопроект за изменение и допълнение на Закона за научните изследвания и иновациите (След изработване от МОН). С него се цели създаване на условия за пълноценна и ефективна координация на политиката във всички фази от подготовката и изпълнението на мерките, свързани с постигането на водещите цели в научните изследвания, иновациите и растежа.

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за ограничаване изменението на климата (след изработване от МС) - уредба на Националния фонд за декарбонизация;

След преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Стана ясно кой ще е председател на НС

В проекта са и законопроекти, свързани с приемането на България в Шенген и еврозоната:

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари (след изработване от МС) – за укрепването на рамката за борба с изпирането на пари съгласно Плана за действие с мерки за адресиране на последващите ангажименти на Република България след присъединяването във Валутния механизъм II.

Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на застраховането (след изработване от МС), Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Българската народна банка (след изработване от МС), законопроект за приемане на еврото (след изработване от МС)

Сред другите важни за страната законопроекти са проектопромени в Закона за защита от домашното насилие, законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, промени, свързани с постановени от Европейския съд по правата на човека осъдителни решения срещу България.

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за достъп до обществена информация, законопроект за изменение и допълнение на Закона за българското гражданство, законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване също са включени в проекта на законодателна програма. 

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ преговарят по законодателни приоритети

В него са още:  

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за управление на агрохранителната верига, който предвижда засилване на граничния контрол, чрез ограничаване на възможността задължителният граничен лабораторен контрол да се извършва от други субекти, различни от лабораториите на Българската агенция за безопасност на храните в обекти от значение за националната сигурност.

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройството на черноморското крайбрежие, според който трябва да се приемат мерки за ограничаване на застрояването на българското Черноморие. 

Законопроект за изменение и допълнение на Семейния кодекс - за промени в режима на осиновяване и правото на достъп до информация за произхода на лицата. 

В проекта на програмата е посочена и Конституцията. 


 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3689 26

Свързани новини

Коментари 26

Добави коментар
Българин

2023.04.18 | 22:38

22
Абе тия не разбраха ли че никой никога няма да влиза в тая еврозона и няма да приема нищо... Ще има РЕФЕРЕНДУМ... Спрете да игнорирате този факт и да се правите че народа не съществува...
Ванга

2023.04.20 | 01:18

26
Копейка, ти ли си този с референдумите за евро, НАТО и ЕС.?..ОДИ У ЛЕВО!
Майтапчи Йово

2023.04.19 | 03:41

25
Чиба бре, мурви и кутри:)))!

2023.04.18 | 23:00

24
НАТО издъхна. Да го погре бем дълбоко че мири ше многоо... Да положим в гро ба му и чертежите на Българските Ф16 без боеприпаси.
бай Ставри

2023.04.18 | 22:47

23
А,КОГА се разбраха да РАЗКРИЯТ ИСТИНАТА за:КТБ,ПЪТНАТА КАРТА,НОЩНОТО ШКАФЧЕ,Барселона,Мата Хари,гласът от ЗАПИСИТЕ,ХАЗАРТА,"ДЖУДЖЕТАТА", "Белене","Лукойл","Росенец",Капитан Андреево,ПАНАИРА,.........................,за МИЛИОНИТЕ,МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ШАЙКАТА ОПГ"герб"???? КОГА ????
жоро

2023.04.18 | 22:10

21
Така им е наредено от братята

2023.04.18 | 21:57

20
стахановци! Пфу! б о к л у ц и м и р и з л и в и!

2023.04.18 | 21:57

19
стахановци! Пфу! б о к л у ц и м и р и з л и в и!

2023.04.18 | 21:41

18
Само България на Балканите легна и се ракрачи приемайки ХИТЛЕРО ФАШИЗМА. Много срамна част от Иторията ни, и на Османите така сме им легнали с Византите. Ами те НАЛИ и ОТОМАНИТЕ са ГЕРМАНИ - ОТТОНИ. ОТТОНИ и ОТТОМАНИ, БЕГЯРИТЕ ги обичат.
ГОРЧО

2023.04.18 | 21:41

17
Защо задаващ тъпи въпроси?Каква е разликат между ГЕРБ и БСП! И ДВЕТЕ ПАРТИИ СА СЪСТАВЕНИ ОТ БИВШИ ДОНОСНИЦИ АГЕНТИ БЕ МРЪСНИЦИ! А за това далиБСП ИМАТ ФЕОДАЛНИ ВЛАДЕНИЯ? Всички феодали в България са от БСП КОЯТО ИМ РАЗДАДЕ НАРОДНИТЕ ПАРИЧКИ 89-90 ГОДИНА!

2023.04.18 | 21:30

16
Нелегални имигранти от Тунис в Италия с нож в ръка и силна музика в лодка. С Джорджия Мелони на власт, разтоварванията са се увеличили с 500%. Тя трябва да ги занесе в офисите на ЕС в Брюксел при приятелката си Урсула фон дер Лайен.

Добави коментар

Водещи новини