Министър Пулев: Спортните федерации в партньорство с общини могат да получат финансиране през Фонда на фондовете

  • 21 март 2023 15:33

  • 334
  • 0
Министър Пулев: Спортните федерации в партньорство с общини могат да получат финансиране през Фонда на фондовете
©
Слушай новината Слушай новината

Чрез фонд-мениджърите на Фонда на фондовете, който е в системата на Министерството на иновациите и растежа (МИР), има възможности за финансова подкрепа за спортните федерации и техните членове в съвместна дейност с общини, чрез публично-частно партньорство. Съществуват два фонд-мениджъра, които разполагат с ресурс за финансиране на подобни проекти - Фонд ФЛАГ и Регионален фонд за градско развитие. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър ПулевАлександър ПулевАлександър Пулев е роден на 5 февруари 1981 г. в Пловдив. Той е магистър по финанси на Оксфордския на среща с министрите на спорта Весела ЛечеваВесела ЛечеваВесела Лечева е родена на 20 май 1964 г. във Велико Търново. Завършва Националната спортна академия, на здравеопазването доц. д-р Асен МеджидиевАсен МеджидиевД-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г.   Завършва медицина към Висшия медицински институт в, на образованието проф. Сашо ПеновСашо ПеновПроф. д-р Сашо Пенов е магистър по право от Юридически факултет (ЮФ) на Софийски университет “, на електронното управление Георги ТодоровГеорги ТодоровГеорги Георгиев Тодоров е магистър по право. Професионалната му кариера преминава през заедно с президентите на българските федерации по волейбол, баскетбол и футбол, съобщиха от пресцентъра на МИР. 

Министър Пулев обясни, че при едно добро взаимодействие на спортна федерация с общини и общински фирми може да се осигури сериозен ресурс, който да се използва за изграждане на физическа инфраструктура и разработване на иновативни и дигитални решения. Той посочи като успешен пример по такава програма изграждането на парк „Възраждане“ в София. 

„Може да ви подкрепим и в комбинация с частния сектор, когато стартираща или вече наложена частна компания влезе в някаква форма на взаимодействие с федерациите“, каза на срещата още Пулев. Министърът даде за пример подкрепата на частна високотехнологична компания със спортна насоченост чрез Фонда за капиталови инвестиции на Българската банка за развитие (също с принципал министърът на иновациите и растежа).

Пред представители на спортните федерации министърът заяви още, че техните членове може да кандидатстват по няколко европейски програми по линия на Министерството на иновациите и растежа. „Те са търговски дружества, така че отговарят на критерии за получаване на безвъзмездна помощ“, посочи Пулев.  По новата програма Конкурентоспособност предстои в следващите седмици и месеци отваряне на процедурите за разработване и внедряване на иновации в предприятията, по които спортните клубове като търговски дружества могат да кандидатстват. 

Министър Пулев във Враца: От 3 млн. лв. до 40 млн. лв. ще дава МИР за индустриални зони и паркове

Пулев покани министрите и спортните федерации, техните членове и високотехнологични компании да се включат в организирани от МИР информационни дни за иновации и дигитализация в спорта и възможностите за финансирането им чрез европейските фондове. „С вас сме, ще ви помагаме много“, заключи министър Пулев. 

Срещата беше организирана от Министерството на младежта и спорта, а домакин беше министър Весела ЛечеваВесела ЛечеваВесела Лечева е родена на 20 май 1964 г. във Велико Търново. Завършва Националната спортна академия.

Последвайте канала на

Калина Христова
334 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини