Президентът Радев: България и Гърция споделят обща отговорност за европейското бъдеще на нашия регион

  • 16 февруари 2023 10:59

  • 553
  • 6
Президентът Радев: България и Гърция споделят обща отговорност за европейското бъдеще на нашия регион
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

България и Гърция споделят обща отговорност не само за енергийната диверсификация, но и за европейското бъдеще на нашия регион. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на в интервю за гръцкия вестник „Катимерини“.

Държавният глава е на посещение днес в гръцката столица Атина, по време на което България и Гърция ще подпишат два меморандума за разбирателство за строежа на петролопровод между Александруполис и Бургас, както и за сътрудничество по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ.

В интервюто си за „Катимерини“ Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на определи двата документа като „решителна стъпка в усилията за подобряване на енергийната сигурност на Европа“.

Поемаме пълната отговорност да превърнем тези възможности в реална видима промяна за гражданите ни, както вече направихме с пускането в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България през октомври 2022 г., което има голям принос и за енергийната диверсификация на региона, подчерта президентът.

Държавният глава отбеляза също така, че продължава работата по изграждането на терминала за втечнен природен газ край Александруполис, който следва да бъде завършен до края на 2023 г. и да се превърне във „врата към световния пазар на втечнен природен газ“.

Като държави членки на ЕС и съюзници в НАТО България и Гърция носят отговорност за укрепване на регионалната сигурност и стабилност, посочи още държавният глава.

Президентът подчерта, че чувствителността на българското общество към историческата роля на Русия за Освобождението на България не променя факта, че страната ни осъжда агресията и войната на Русия срещу Украйна.

България ще продължи да оказва подкрепа на Украйна в рамките на своите възможности и на украинските бежанци на българска територия, но наближава „тъжната годишнина от началото на тази брутална война, която донесе ужасни страдания, смърт и пълно опустошение в Украйна, с опасни последствия в световен мащаб. Затова е крайно необходим колективен натиск, за да се сложи край на тази трагедия и да се спре безсмисленото насилие, като се избегне ескалация, колкото е възможно по-скоро. Вярвам, че подкрепата за Украйна трябва да върви ръка за ръка с активни усилия чрез дипломация и други ефективни механизми, за да се спре тази изтощителна война, подчерта още Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

В отговор на въпрос за европейската интеграция на Република Северна Македония държавният глава припомни, че България винаги е подкрепяла страната в най-трудните за нея моменти и че всички страни от нашия регион определят като своя цел присъединяването си към Обединена Европа.

„Започването на преговори за присъединяване към ЕС изисква обаче определена европейска зрялост, изпълнение на редица критерии, сред които спазването на човешките права е задължително“, подчерта Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

По думите на президента през последните месеци сме свидетели на неуспех на заявените амбиции на РСМ за европейска интеграция, след извършените редица престъпления от омраза срещу местни българи.

„Палежите и стрелбата срещу български културни клубове в РСМ и насилието над българи в страната разкриват ситуация, която е по-близка до мрачното минало на Балканите, отколкото до тяхното европейско бъдеще“, посочи държавният глава.

Румен Радев заминава за Гърция, ще обсъди съвместни енергийни проекти

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на напомни, че както България, така и РСМ са приели предложението на Френското председателство на Съвета на Европейския съюз, което предвижда определена преговорна рамка за нашата съседка. За да започне пълноценно преговори за присъединяване, РСМ трябва да завърши договорените конституционни промени и да впише българите в Северна Македония наравно с другите държавотворни народи, изброени в нейната конституция.

„Без тази стъпка преговорите не може реално да започнат“, заяви държавният глава в интервюто. Затова според президента политическото ръководство на РСМ трябва да бъде насърчено, за да предприеме смели стъпки за демократизация на страната.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
553 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ГОЧО БУЛГУРА

2023.02.16 | 14:16

6
ТИ. ДРУГАРЮ. РАДЕФФФФ СИ. ТРОЯНСКОТО. МАГАРЕ НА. КРЕМЪЛ.ВИНАГИ. СИ НАЧЕЛО. НА НАЦИОНАЛНИТЕ НИ. ИНТЕРЕСИ, А. ВСЪЩНОСТ СИ. ЕДНА. КРЕМЪЛСКА КУКЛА, ИМАШЕ. ЕДНО. ВРЕМЕ ЕДИН. ФИЛМ. КОЙТО ПЪЛНЕШЕ КИНОСАЛОНИТЕ, "" КУКЛА. НА. ВЕРИГА"" ЕЙ. ТОВА. СИ. ТИ. И. ЦЯЛАТА РУСОФИЛСКА. БАНДА. В. ПАРЛАМЕНТА. ДЕТО. ПРОДЪЛЖАВАТЕ. ДА. НИ ЗАВЛИЧАТЕ. В. КАЛТА. НА БОЛШЕВИШКА. РУСИЯ. ВИЕ. СТЕ. ЕДНИ. ПРОПАДНАЛИ. ЦЕЛУВАЧИ НА. РУСКИЯ. ДИРНИК. ЦЯЛА. ЕВРОПА. ТИ. СЕ. ХИЛИ ЗАД. ГЪРБА ЧЕ НИТО. СИ ЧИСТОКРЪВНО. МАГАРЕ. ИЛИ КОН, АМИ. СИ. ЕДНО КРЕМЪЛСКО. ТЪПО. МУЛЕ.
ГОЧО БУЛГУРА

2023.02.16 | 14:14

5
ТИ. ДРУГАРЮ. РАДЕФФФФ СИ. ТРОЯНСКОТО. МАГАРЕ НА. КРЕМЪЛ.ВИНАГИ. СИ НАЧЕЛО. НА НАЦИОНАЛНИТЕ НИ. ИНТЕРЕСИ, А. ВСЪЩНОСТ СИ. ЕДНА. КРЕМЪЛСКА КУКЛА, ИМАШЕ. ЕДНО. ВРЕМЕ ЕДИН. ФИЛМ. КОЙТО ПЪЛНЕШЕ КИНОСАЛОНИТЕ, "" КУКЛА. НА. ВЕРИГА"" ЕЙ. ТОВА. СИ. ТИ. И. ЦЯЛАТА РУСОФИЛСКА. БАНДА. В. ПАРЛАМЕНТА. ДЕТО. ПРОДЪЛЖАВАТЕ. ДА. НИ ЗАВЛИЧАТЕ. В. КАЛТА. НА БОЛШЕВИШКА. РУСИЯ. ВИЕ. СТЕ. ЕДНИ. ПРОПАДНАЛИ. ЦЕЛУВАЧИ НА. РУСКИЯ. ДИРНИК. ЦЯЛА. ЕВРОПА. ТИ. СЕ. ХИЛИ ЗАД. ГЪРБА ЧЕ НИТО. СИ ЧИСТОКРЪВНО. МАГАРЕ. ИЛИ КОН, АМИ. СИ. ЕДНО КРЕМЪЛСКО. ТЪПО. МУЛЕ.
Ха-ха-ха!

2023.02.16 | 13:31

4
Нужен бил, "колективен натиск", за да спре войната, според назначения от Кремъл "български" президент! Не, наглостта на фатмака Радев надминава всякакъв цинизъм! Добре бе, подлого кремълска, че какъв по-голям натиск искаш от онези 149 държави, членки на ООН, които настояват кремълският ти началник да прекрати войната и се обявиха в подкрепа на Украйна?! Единственият натиск, фатмако Радев, продажник и национален предател, е с твоят насран задник, ама, както виждаш, чудовището Путин въобще не те бръсне за слива, а само продължава да ти дава нареждания как да му поднесеш на тепсия великата ни някога държава! Крайно време е да му кажеш, че си се провалил, въпреки риска да паднеш от някой висок етаж, понеже досега много като теб паднаха, или ги "самоубиха" заедно със семействата им!
Лъжеш!

2023.02.16 | 13:13

3
Лъжеш, червен и в червата селяндурино от Славяново! Лъжеш като дърт циганин, тоест - като правоверен комунист, в чиято фатмашка кратуна още дрънчат ръждясалите сърпове и чукове на престъпната ти и кървава БКП! Ти съвсем не споделяш "отговорността за европейското бъдеще на Балканите"! Единственото ,което споделяш, е агресивната политика на началника ти в Кремъл - мразеното, презирано, прокълнато и отречено от целия прогресивен свят чудовище Владимир Путин! И защо лъжеш гърците бе, измамник коварен, долен и мърсен?! Защото цял живот си лъгал и защото с чудовищна измама допълзя като червей до втория си мандат, нали? Добре, като споделяш "европейското бъдеще на Балканите" и разбира се - на нашата държава, защо мълчиш като задник за чудовищното предателство, за грабежа и престъплението на века, извършено от СИКаджийския ти ортак от Банкя, с когото заедно харизахте на кремълския злодей и масов убиец "Турски поток", платен с три милиарда наши, народни пари? Защо мълчиш като задник за издевателствата на изнудвачите от "Газпром"?! Защо мълчиш като задник за "Пътната карта", която престъпницата и национална предателка Минзухарка, пардон - Теменужка, упорито кри и не я показва? Защо мълчиш като задник, че повече от 50 държави в Европа и света дават оръжие на гордия, достоен и непреклонен украински народ, който отказва да бъде отново поробен от прогнилата империя на чудовището Путин? И стига бе, фамако от село Славяново, стига си повтарял втръсналото на цяла България стихотворение за прекратяването на войната с "мирни преговори"! Ами, нали си подложил насрания си задник на злодея Путин, нали изпълняваш всяка негова поръчка, особено онази, с която свали Кирил Петков, защото отказа да играе по московската ти свирка! Ами, кажи на чудовището Путин да изтегли войските си от Украйна и войната да свърши! Така де, него никой не го е канил в Украйна, никой не го е посрещнал с хляб и сол, даже напротив! Досега,подлого кремълска, дето ти викат Румен, злодеят и масов убиец в Кремъл е направил на пушечно месо 150 хиляди руски момчета! 150 хиляди руски момчета, продажнико мазен, коварен, долен и двуличен! Абе, що ли Мицотакис не ти тегли един шут в задника и не те изгони от Гърция? Чудно как той, политик от световна класа, демократ и високо образован човек, е изтърпял двуличието, кремълските ти опорки , лъжите и измамите ти!

2023.02.16 | 11:36

1
НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ И СЪВЕТСКИ ПЕДАЛ
.

2023.02.16 | 12:16

2
Че е национален предател - такъв е, но е шибан евроатлантик, в постоянно наведено положение спрямо западните си господари. Трябва да бъде сменен за да я има България!

Добави коментар

Водещи новини