Радев: България е силен поддръжник на евроинтеграцията на Черна гора

  • 20 февруари 2023 13:07

  • 269
  • 1
Радев: България е силен поддръжник на евроинтеграцията на Черна гора
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Черна гора Мило Джуканович е на посещение у нас по покана на Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. След разговор на четири очи на "Дондуков" 2 българският държавен глава увери, че страната ни ще продължи да подкрепя Черна гора по пътя на нейната евроинтеграция.

Двамата осъдиха категорично руската агресия в Украйна и обсъдиха и подписването на споразумения за обмен на военно обучение, предава БНТ.

"България винаги е била силен поддръжник на евроинтеграцията и на европейския път на Черна гора. Убедени сме, че ще запазим своята лидерска роля в процеса на интеграция и занапред ще продължим - това е ясно от българската официална програма за помощ", заяви Радев.

Той изтъкна, че всяка от страните от Западните Балкани трябва да спазва ангажиментите си и е важно всички регионални формати и инициативи да работят като от изключително значение е зачитането на правата на човека във всяка държава.

"Черна гора е благодарна за подкрепата по нашия европейски път. Заявили сме ясно желанието ни да станем част от ЕС и НАТО. Едната цел я осъществихме и вече сме страна - кандидатка за ЕС", заяви от своя страна Мило Джуканович.

Държавният глава на Черна гора Мило Джуканович пристигна в България

По отношение за въпроса с руската агресия - политиката на разширяване се влияе от различни фактори. Войната подейства отрезвяващо на ЕС и смятам, че ще се отворят по-големи възможности за нашия регион и така ще станем част от семейството на ЕС. България ни познава като близка държава. Очакваме тази подкрепа да продължи. Ще реактивираме целият си потенциал за реформи, за да може Черна гора да бъде следващата първа държава, която ще влезе в ЕС", добави той.

В рамките на посещението си у нас президентът на Черна гора ще се срещне и със служебния министър-председател Гълъб Донев.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
269 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...

2023.02.20 | 13:18

1
За Черна гора се старае, руската кypва, а България я провали. Педал гноен.

Добави коментар

Водещи новини