Христо Иванов: Парламентарната република е на трупчета, тряба да стигнем до споделянето на властта

  • 02 февруари 2023 11:38

  • 597
  • 7
© Народно събрание

Важно е да си дадем сметка в какъв момент в развитието на нашата държавност се намираме. Това не е само парламент, който не успял да излъчи кабинет, намираме се в момент, в който парламентарната република е суспендирана, поставена е на трупчета. Защото се оказва, че българският парламент не можеше да произведе не просто обикновени мнозинства, скрити мнозинства, но не смееше да застане пред хората. Това каза в декларация по повод края на 48-ото Народно събрание председателят на ПГ на "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския.

Българската парламентарна република започна трайно да мутира в един дремещ резервен модел, наследен от епохата преди 1990 г. в който парламентът беше сезонно законодателно събрание, а управляваше Държавният съвет, кото после се превърна в президентство. Управлява президентството. Все повече имаме един необявен от Конституцията квазипрезидентски режим на държавата. Това не е обикновен куриоз, а говори за сериозно заболяване а политическата ни система, заяви Иванов.

Всички говорят за диалог, но това не е празна приказка, това е умението да се споделя власт. Причината е да не можем да стигнем до управление, е, че не можем да стигнем до споделянето на властта, но не като разделянето ѝ като бял хляб, а в рамките на върховенството на правото. Ние трябва да гарантираме върховенството на правото, за да можем да върнем парламентарната република в нейната функционалност. Това е основната рецепта за решение на парламентарната криза, в която се намираме, добави той.

В този парламент не направихме необходимата решителна стъпка по съдебната реформа и това ще бъде проблем в пътя ни към Шенген и Плана за възстановяване. Оказа се, че можем да жертваме и еврозоната, като някои партии се скриха зад определени процедурни ходове. Този провал е свързан пряко с невъзможността на този парламент да излъчи управление, посочи председателят на ПГ на "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от".

Радев с укази - разпусна НС официално, смени само Минеков от служебния кабинет

В това Народно събрание "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" беше диалогична, прагматична, но не беше наивна. Това че сме добронамерени, не значи, че ще бъдем параван за някого и ще си затваряме очите пред безпринципни компромиси, подчерта Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския.

Ще успеем да рестартираме парламентарната република не когато една партия или един лагер вземе цялата власт, а когато успеем да приемем своите различия, но въпреки това да спазваме принципи и да работим по приоритетите като Шенген, еврозоната, Плана за възстановяване и съдебната реформа. Според нас трябва да има демократично и реформаторско управление, друго не бихме подкрепили, каза още Иванов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
597 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
истината

2023.02.02 | 13:35

7
А бе ице сега се сетих ,защо вие никого не говорите за благополучието ,за жизнения стандарт за бъдещето на българския народ ,а все въртите сучите еврозони украйна и др.глупости от които българския народ не се ивнтересува Ако отворите по време на кампанията въпросите за украйна ,оръжиятя и войната ,шенген еврозона ,македония и пр. прр.недомислеци ,не първи но обединението може и да е пети или шести .Народа иска проблемите бългалрски да бъде изметена ОПГ-герб и дпс и бсп и редник на доган.Оставете чуждите проблеми сами да си решат

2023.02.02 | 13:30

6
Краино време е за Президентска
жажда

2023.02.02 | 13:28

5
Ице мери си приказките ,защото няма да бъдат харесани от електората .Не можеш да споделиш властта с опг,разбойници и мародери на българския народ 33год. И ти ли искаш да се закачиш там
Mu

2023.02.02 | 12:49

4
Отива си пак за власт говори, а не за проблемите на хората. Червен мравояд. Космат задник

2023.02.02 | 12:08

3
Като те изритат ще стане
Диди

2023.02.02 | 11:48

2
Защо не споделиш къщата във Брюксел. Как се купува къща без ден трудов стаж?

2023.02.02 | 11:44

1
Ристо Антибългарина хай за Усрайна бееее

Добави коментар

Водещи новини