Сегашният и бъдещият парламент. Говорят социолозите и политолозите

  • 01 февруари 2023 11:52

  • 516
  • 1
Сегашният и бъдещият парламент. Говорят социолозите и политолозите
© Нова нюз

48-ият парламент е мъртво роден. Трудно е за този кратък период да давам каквато и да е оценка, трябваше да се направят определени неща, свързани с Плана за възстановяване. Ще го запомним с 2 неща – много трудния избор за председател на Народното събрание и с бързите промени в изборното законодателство. Това заяви пред NOVA NEWS социологът Евелина Славова.

Излъчиха послание: „ние тук няма да се разберем, поне да свършим нещата, които ние имаме интерес от тях”, обясни Славова и допълни: „Оценките за парламента ги дава обществото, ние ги измерваме”.

Социолог: У нас лидерът е този, който коли и беси, а не който може да води

Според политолога Страхил Делийски това народно събрание бе логично на излъчените представители от партиите. „С такъв тип представа за политическия процес, за демокрацията, ако щете, за парламентарната демокрация, няма как да се произведе друг тип народно събрание. Това е една представа, в която партиите могат да се занимават с всичко друго, но не и с политическо представителство на големи социални интереси. По-скоро се занимават с реализиране на частни интереси на големи спонсори. Търсят легитимация през конфликти, в които им е удобно да се позиционират”, каза Делийски.

След включването на депутата Йордан Иванов от ДБ Делийски коментира, че предвижданото обединение с ПП е обединение на „свободните и независимите”, обобщен като Добрите, които ще се борят за Шенген, Еврозона и правосъдна реформа. Това е горе-долу ¼ от гласувалите, което е около 1/3-та от избирателите. По сметките му това е около 1/8-ма от електората.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
516 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
яяя

2023.02.01 | 12:08

1
не е 1/8, 1/12 е

Добави коментар

Водещи новини