Социолог: У нас лидерът е този, който коли и беси, а не който може да води

  • 23 януари 2023 12:47

  • 1049
  • 9
Социолог: У нас лидерът е този, който коли и беси, а не който може да води
© бТВ
Слушай новината Слушай новината

"Това са петите парламентарни избори. Причината е очевидна - тежко политическо разделение в обществото. Относителен паритет на двете крила в нашата политика - едното е крилото на статуквото - тези, които искат нещата да останат по начина, по който се случват в България през последните години, а другите са тези, които искат по-бързи промени, по-бърза интеграция в ЕС, по-прогресивни идеи и политики за развитието на страната, така че тя да започне да догонва средноразвитите държави", коментира пред "Дарик" социологът от агенция “Маркет Линкс” Добромир Живков.

Според него вече няма паритет, тъй като през последната година много неща са се обърнали. "Преди година и малко позициите на българските играчи бяха доста по-различни. Имахме управленска коалиция на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", които се бяха ангажирали публично да сменят модела ГЕРБ и да изведат България на следващо ниво. Към тази коалиция пригласяше и самият президент", посочи Добромир Живков.

Той допълни, че преди година и няколко дни първи президентът е открил фронт срещу това реформаторско правителство. Този фронт стартира заради смяната на шефа на "Булгаргаз", пропомни социологът. По думите му тогава е започнало това обръщане на президента.

"Дори преди година опонентът на г-н Радев в президентската кампания каза "Радев е фалшив герой". Тогава на много хора това не прозвуча много достоверно, защото те се бяха доверили на президента именно в тази посока, която той показваше. На Лозан Панов репликата се базираше основно на ценностните различия", каза още Добромир Живков.

Според него концепцията за лидерството през годините е била запушена и изкривена с идеята, че всъщност има един човек, в който се концентрира цялата власт, и той решава.

Политолози: Вотът в София ще реши всичко

"У нас разбирането за лидерство е малко по-източно, предмодерно, малко ориенталско. Тук лидерът е този, който решава, който коли и беси, а не този, който може да вдъхновява, да води, да печели спорове, да печели диалози, за да може да извежда нещата напред", на мнение е социологът.

Добромир Живков коментира и подписката, която ИТН внесе в парламента с искане за национален референдум с въпрос: „Подкрепяте ли произвеждане на избори за Велико народно събрание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление от парламентарна република в президентска република“.

"Много е дълга темата с много ракурси. Тук имаме доста "позитивен" опит с политическото инженерство. НДСВ правят опит да се върнат в политическия живот, но ние знаем, че нещата там през 2001 г. се случиха така, че да бъде спрян реформаторският път, по който беше поела страната. НДСВ беше създадено с тази идея", каза той и допълни: "ИТН изигра много успешно своята роля в това да торпилира идеята за промяна в България по този начин, свеждайки я до едни дребни политически разпри, до деструктивно политическо поведение и всъщност тази цел успя. Сега отново този политически субект извежда на дневен план идеята за президентска република".

"Има план за превеждане на България през такава сериозна конституционна промяна, не мисля, че дори е толкова обвързана с личността на сегашния президент. Тя е насочена въобще към идеята да може по-лесно да се концентрира властта в един властови център и чрез политическата технология да бъдат налагани определени личности, които да бъдат зависими от политическия и иконономическия интерес", коментира социологът.

Според него има шанс такава инициатива да успее.

Добромир Живков посочи още, че се изтощаваме от гласуване, уморяваме се от дълбокото навлизане на политиката в нашето ежедневие. По думите му тя е започнала да се превръща в една доминираща реалност за всички нас. Според него от една страна това е добре, защото процесът на преструктуриране на политическото пространство тече, има движение в някаква посока и това трябва да се случва.

Експерти: Отиваме на избори със същото оскъдно политическо меню

"Ние бяхме в толкова дълъг политически застой - политическите процеси бяха потискани изкуствено и сега те започват с огромна скорост да се опитват да наваксват", каза експертът.

Според него, ако не се случи една добра политическа предизборна кампания и станем свидетели на ниска избирателнна активност, партийните ядра ще започнат да надделяват и ще се повиши тежестта на контролирания и купения вот.

Добромир Живков е на мнение, че е реалистично да има редовно правителство в следващия парламент, тъй като партиите са водени от идеята да има редовно правителство, което да замени служебното на президента.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1049 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
прасчо

2023.03.02 | 10:39

9
вижте кой управлява специалните нагаждачи от Алфа рисърч и ще разберете, че резултатът от нагласеното проучване са тези ?

2023.01.23 | 13:58

4
Значи трябва да се обединим срещу модела на Кирчовците - погазване на законите, лъжи, задкулисни сделки и комисионни на всяка цена.

2023.02.17 | 15:37

8
Че то модела на тиквеничетата е същия, като добавим и кражби.
Много е просто

2023.01.23 | 13:14

1
Народа иска ред и твърда ръка! Всеки престъпил закона да си получи заслуженото наказание, а не както сега- за кокошка няма прошка, за милиони няма закони!
Долния малоумник

2023.02.17 | 15:34

7
Що, ти да не би да си народа. И кво точно ти е ясно,започне от там, че си мал,оум,ен.

2023.01.23 | 15:30

5
Нищо не ти е ясно,като се започне от там,че ти не си народа.
Айде бегай…кдк

2023.01.23 | 13:38

2
Бегай в Иран като искаш твърда ръка. Може и при Путлер
ГЛУТНИЦА

2023.01.23 | 21:48

6
ОТ ПОРОДАТА БЪЛГАРСКИ Г О В Н О ЯДИ :)
Stamatis

2023.01.23 | 13:44

3
Да така е, но доста социо - и политолози помогнахте и още помагате на определени партии и лица да е така, нали?!

Добави коментар

Водещи новини