Политолог: Възможен е кабинет на малцинството на ГЕРБ с подкрепа на ДПС

  • 29 януари 2023 15:57

  • 1955
  • 11
Политолог: Възможен е кабинет на малцинството на ГЕРБ с подкрепа на ДПС
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Промяната на технологията, по която се отчитат резултатите както в спорта, така и в политиката - винаги сменя шампионите. Едни технологии произвеждат едни фаворити, други технологии - други. Ако изцяло машинният вот засилваше парламентарното представителство на партии, които иначе имат по-ниско обществено присъствие - като "Продължаваме промяната" и "Демократична България", то сега това ще бъде променено с технологията на гласуване", смята политологът доц. Стойчо Стойчев.

Той подчерта, че обикновено гласуват около 3 - 3,5 милиона избиратели, а от последните два машинни вота тази избирателна активност е била "атипично ниска - около 2,6 млн. души".

"Тази технология на гласуване спря от участие едни хора, които, ако бяха отишли да гласуват, нямаше да гласуват за машинните партии, а за хартиените партии. На изборите на 2 април тези хора могат да се върнат отново в избирателния процес. И при 3 - 3,5 млн. избиратели преразпределението на местата в парламента ще бъде различно. За да се формира работещо мнозинство, не е необходима някаква драматична промяна, а една от парламентарните групи да е с 10 депутати повече", поясни той пред БНР. 

Политолог и социолог: Резултатът от изборите у нас са свързани с войната в Украйна

Според Стойчо Стойчев, ако в следващото Народно събрание се сформира правителство, то ще е с първия или с втория мандат.

"В момента избирателите на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в биха приели много по-нормално коалиция с ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, отколкото с БСП. Възможна формула е тази от типа - правителство на малцинството на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, подкрепено в залата от депутати от ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с", посочи политологът.

"В последната година "Продължаваме промяната" се самоизолираха до степен, в която могат да разчитат само на ДБ. Общото им явяване на изборите ще лиши "Демократична България" от възможността да бъде обединяващ център по линия на евроатлантизма. Това ще ги лиши и от възможността ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в да ги подкрепя", коментира още доц. Стойчев.  

Според политолога инициативата на ИТН за референдум е с цел да черпят от популярността на президента.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1955 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Mu

2023.01.29 | 18:06

11
До кога една и съща мантра бе кретен. Те са за затвора , ние за депутати да ги избираме

2023.01.29 | 18:02

10
Време ни е за Възраждане!
PaulaFox

2023.01.29 | 17:28

9
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Емѝ...

2023.01.29 | 17:25

8
Че те не са си тръгвали. И с льотчика се разбраха и връткат държавата заедно.
Unn

2023.01.29 | 17:19

7
Чекмеджето прави редорма чрез Копейката - Борис Апартамента Сарафов ще разследва господаря си Гешефт!!!
М. Иванов

2023.01.29 | 17:17

6
Най-лошия варянт, връщаме се назад във времето, тия тумори на Бг трябва да са в затвора
Хм...

2023.01.29 | 17:02

5
ИТН са бита карта.Те неколкократно излъгаха привържениците си и не направиха дори опит да съставят правителство а гръмките им обещания за промяна с финансирането на партиите и в броя на депутатите бе отречено от самите тях, и в резултат изпаднаха от зоната на влияние . Те са политически труп .Следващите на политическото бунище са харвардските мошеници и тъй наречената "градска десница" от ДБ които са поели към самоунищожението си . Същата съдба има и прецеденто но той има мандат и ще тегне като воденичен камък на врата на българския народ....
чъки

2023.01.29 | 17:01

4
прави свирки на доган ясно че неможе да се раздели

2023.01.29 | 16:47

3
Естественият български лидер е Бойко Борисов. Представяте ли си, някой да нарече лидер кирчовците или пък Гнома например...
Смях

2023.01.29 | 16:35

2
Като утвърден социален глуполог, смятам, че е ясно бъдещото управление на страната. Не разсейвайте хората, те си имат достатъчно проблеми. Очевидно е, че бъдещето на РБългария е в ръцете на Митьо фон дер Пищовен, Луна дел Суна, Еми дер Тротинетен, Пешо Мекия, Мата Космата. Маймуните от зоопарка са отказали коалиция, така че, ЗА ЖАЛОСТ, без тях трябва да се опрявяме..

Добави коментар

Водещи новини