Министър Милков: България няма да налага вето на РСМ за членство в ЕС

  • 27 януари 2023 12:10

  • 843
  • 7
Министър Милков: България няма да налага вето на РСМ за членство в ЕС
© БНТ

Подготовката за изборите на 2 април вече започна. Това обяви министърът на външните работи Николай МилковНиколай МилковНиколай Милков е роден на 10 декември 1957 г. в София.   Завършил е Френската гимназия в София, по време на брифинг, на който отчита свършеното от МВнР по време на мандата на служебното правителство.

Милков отчете като успешна организацията на парламентарните избори на 2 октомври. Като позитив от работата на служебното правителство, Милков посочи присъединяването на България към ОИСР. 

По думите му има тенденция на непрекъсната промяна на изборните правила, касаещи организацията на вота в чужбина, което усложнява процеса.

"Създават се постоянно допълнителни усложнения пред начина, по който се организират изборите в чужбина. Изпращаме десетки тонове материали по целия свят в много къси срокове. Това поражда съществени усилия и е риск за успешната организация на изборите. Това е един ластик, който постоянно се разтяга и всеки се надява да не се скъса в един момент", каза Милков.

Радев обяви: Изборите ще са на 2 април

Относно войната в Украйна служебният министър изтъкна: Страната ни е останала здрава брънка в рамките на НАТО. 870 000 украинци са преминали през наша територия от началото на конфликта, а над 140 000 са намерили убежище.

"Бяха наложени санкции на Русия, при които България прояви гъвкавост и творчески подход по отношение на това да останем сериозен и надежден партньор в рамките на ЕС и същевременно да се запазят българските интереси, така че да не бъдат нанесени щети на икономиката ни", посочи Милков.

По отношение на влизането на България в Шенген, външният министър още веднъж подчрта, че са положени всички усилия и въпреки това страната ни все още не е член. "Подкрепата от толкова големи държави е много важна, защото е активна подкрепа - това означава разговори и лобиране това да се случи. Австрийската позиция няма общо с готовността на България. За съжаление, България остава заложник на вътрешни отношения и заради несъвършенствата на Шенген, излиза, че оставаме извън него, което е парадокса", коментира още Милков. 

Според него е напълно възможно страната ни да стане част от Шенгенското пространство още тази есен. И добави, че България работи съместно с Нидерландия и с ЕК, за да установи какви критерии ще има в доклада за оценка, който предстои да бъде изготвен, за да докаже готовността на страната ни да влезе в Шенген. 

Служебният външен министър коментира и отношенията с Република Северна Македония. 

Българите в РСМ нямат доверие на македонските институции. Ние имаме ситуация, в която такива жалби от тяхна страна не се разглеждат. Ако се разглеждат получават негативен резултат. Българите подали оплаквания стават жертва на заплахи и тормоз. Липсва доверието. Тябва да получим уверението че македонските институции ще защитават правата на българите. В тази ситуация българите или трябва да прекратят дейността си или да се върнат в България. Това не трябва да бъде поставено по този начин. Това трябва да стане част от диалога ни с РСМ. Български клубов е нападнат, членовете са викани на разпити и не се знае дали няма да им бъде предявено обвнение, вместо да бъдат заловени извършителите, уточни Милков. 

България ще изиска с нота, за да бъде осигурен достъпа на хората, които пътуват до РСМ за поклоненията пред паметта Гоце Делчев на 4 февруари. Представители на българското посолството там също ще вземат участие в честванията, отбеляза още министър Милков. 

България няма да налага вето на Република Северна Македония, защото това не е необходимо. Има ясен критерий - когато впишат българите в Конституцията - започват преговори. Тогава вече можем да мислим за това до каква степен те отговорят на критериите. Към момента това не е нужно, те имат ясно условие, това е европейско условие, то е ратифицирано от нашия парламент, то е прието и от техния парламент като условие и може би, защото те виждат какво произтича от това условие за тях, заради това се създават и тези напрежения там, отбеляза Милков. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
843 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2023.01.27 | 14:10

4
А БЕ МУХЛЬО , НЕ ЛИ ТИ Е МИНАВАЛО ПРЕЗ ПРАЗНАТА ГЛАВА МИСЪЛТА , ЧЕ СИ САМО ЕДИН ОТ МНОГОТО ЛИЗАЧИ НА КАУНЯ , АМИ КАТО СИ ЗАМИНЕ?

2023.01.27 | 14:36

7
ще дойде друг каун
e

2023.01.27 | 14:11

6
изтъргувайте го за Щенген
Българин

2023.01.27 | 13:20

1
А ако пребият твоите деца??? Пак ли няма да има вето???
Gsgs

2023.01.27 | 14:11

5
Трябва да си много прост ,да си мислиш че ветото те пази от побой ;))

2023.01.27 | 13:36

2
ветото го вдигнахме миналата година, РСМ преговаря с ЕК, в тия преговори дори няма наши представители
Гост

2023.01.27 | 13:37

3
Вето иска Кремъл. И неговата банда в СМ. Народите ни са НАИСТИНА БРАТСКИ и искат МИР !!!

Добави коментар

Водещи новини