Правната комисия отложи разискванията по механизма за разследване на главния прокурор

  • 11 януари 2023 21:57

  • 895
  • 2
Правната комисия отложи разискванията по механизма за разследване на главния прокурор
©
Слушай новината Слушай новината

Правната комисия на Народното събрание отложи разискванията по шест законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт, в които се включва и предложението за създаване на механизъм за разследване на главния прокурор. Дебатите и гласуването на първо четене бяха отложени за следващата сряда.

Предложението беше направено от председателя на комисията Радомир Чолаков (ГЕРБ) и беше подкрепено от 16 народни представители, а шестима гласуваха против. Заседанието започна в 15 часа, беше открито от председателя на парламента Вежди Рашидов и продължи почти до 21 часа, като през това време бяха изслушани позиции по законопроектите от институции и неправителствени организации.

Причината, посочена от Чолаков, да се отложат разискванията е, че би било добре да се създаде работна група, която да помисли по зададени днес в дебата въпроси, както и че главният прокурор Иван Гешев изрично е поискал да бъде изслушан от народните представители ( бел.ред. Иван Гешев е на посещение в Турция).

Депутатите дискутират механизъм за разследване на главния прокурор в НС

„Нямаме намерение да саботираме или да бавим процеса, но бяха дадени нелоши идеи. Нека да обсъдим още няколко дни“, посочи Чолаков. Той добави и че разискванията биха удължили много днешното заседание.

Милен Матеев и Мирослав Иванов от „Продължаваме Промяната“ и Надежда Йорданова от „Демократична България“ се изказаха против предложението на ГЕРБ за отлагане. Те посочиха, че позицията на прокуратурата е била изслушана днес, представена от заместниците на главния прокурор и не е нужно той да бъде изслушван - неговата позиция можела да се представи и в писмен вид. Също така дадоха за пример заседанието на правната комисия за Изборния кодекс, което е било до сутринта и тогава не е имало проблем с продължителността.

Петър Петров от „Възраждане“ заяви, че би искал да се запознае с изказаните днес становища, които са били много на брой и подкрепи разискванията да се проведат в друг ден.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
895 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
????

2023.01.12 | 06:42

2
ОТЛОЖИХА ,а за ХАРТИЕНАТА БЮЛЕТИНА,ЗАЩО НЕ ОТЛОЖИХА?! КОЕ е ПО-ВАЖНО за БЪЛГАРИТЕ, БОРБАТА с КОРУПЦИЯТА по ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ или "хартиените бюлетини"?!?!?! Кое? НАРОДЕ????
Емѝ...

2023.01.12 | 06:02

1
И на децата е ясно, че мафията няма да иска да се разследват куклите, които си ги "причиняват" за прокypори. Костов ще разследва филчев? Нанай си. Станишев ще барне Велчев? Да бе. Тиквоча ще пипне цацата или каскета? Хахахаха.

Добави коментар

Водещи новини