Депутатите дискутират механизъм за разследване на главния прокурор в НС

  • 11 януари 2023 15:41

  • 1283
  • 25
©

Започна заседанието на парламентарната правна комисия, където се разглеждат механизмът за разследване на главния прокурор на първо четене, предаде репортер на Novini.bg.

Става дума за промени в два закона, изработени от Министерството на правосъдието.

Предвижда се главният прокурор да се избира и освобождава от длъжност с 13, а не със 17 гласа от Пленума на Висшия съдебен съвет. Идеята е същото мнозинство да е необходимо и за временното отстраняване от длъжност, когато обвинител номер 1 е проверяван за извършването на умишлено престъпление.

Сарафов атакува предложените промени в НПК: Крайно противоконституционни са

В текстовете е записано още – наказателен съдия да ръководи разследването срещу главния прокурор. Висшият съдебен съвет вече изрази отрицателно становище за промените, а Иван Гешев смята, че са писани за един човек.

В началото на заседанието служебният министър на правосъдието Крум Зарков представи предложенията.

Министър Зарков заяви, че ако пакетът от законодателни промени бъде приет, "от България, в международен план,  ще бъде свалено петно, а за българските граждани ще бъде ясно, че никой не е над закона“. Също така политическият дебат, свързан със съдебната власт „ще може най-сетне да напредне“.

Правосъдният министър отбеляза, че в законопроекта на Министерския съвет са включени бележките на Венецианската комисия, която е дала своето становище по него. „Искаме истинско, а не медийно правосъдие“, добави той във връзка с предложените промени. Министърът коментира, че проектът далеч надхвърля механизма за разследване на главния прокурор и заместниците му. По  думите му, ако пакетът от законодателни промени бъде приет, "от България, в международен план,  ще бъде свалено петно, а за българските граждани ще бъде ясно, че никой не е над закона“. Също така политическият дебат, свързан със съдебната власт „ще може най-сетне да напредне“.

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова от ДБ представи законопроекта на своята парламентарна група, засягащ въпроси, поставени и от Крум Зарков. "България е обект на три мониторингови механизми. Освен механизмът за сътрудничество и взаимопомощ на ЕК, хоризонталният механизъм за върховенството на правото също на ЕК, България е обект и на преценка на това къде стои в полето за спазване върховенството на правото. Решаването на тези дългогодишни проблеми относно създаването на механизъм за разследването на главния прокурор и неговите заместници, намаляването на влиянието на главния прокурор върху съдебната власт са много важни механизми, за да е ясно на всеки български гражданин, че няма нито един от нас, който да стои над закона", посочи тя.

Председателят на правната комисия Радомир Чолаков представи гостите от ВСС, Висшия адвокатски съвет, от Юридическия факултет, Камарата на следователите, Асоциацията на прокурорите, асоциация "Форум" и др.

Представителят на Юридическия факултет проф. Пламен Панайотов коментира предложените законодателни промени и отбеляза, че е добре да има съгласуване на решаването на съществуващите проблеми в наказателното законодателство. Отбелязано бе, че трябва да се установи дали предложените промени са съвместими с действащото законодателство.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев представи становището на ВСС по отделните законопроекти - на "Възраждане", ДБ и ПП.

Основните точни, по които ВСС има резерви са предлаганите промени в НПК, контрола върху главния прокурор и за състава на ВСС.

Проф. Пламен Панайотов настоя да си тръгне. Преди това заяви, че политическото мнозинство в момента е крехко и не може да постигне солидни промени в НПК. "Експертна помощ не може да замести политически решения", заяви той. Въпреки това увери народните представители, че могат да разчитат на неговата експертна помощ.

Последва 10-минутна почивка.

Заместникът на главния прокурор Борислав Сарафов отбеляза, че главният прокурор не е най-големият  проблем на българската правосъдна система. "Акцентът е другаде и той трябва да бъде потърсен, за да имаме активно общество и работещи съдилища. Господин Зарков, считам ви за брилянтен оратор и отличен юрист, но екипът ви явно не е добре подготвен", заяви той.

Зарков репликира обиден, че никой няма право да обижда екипа му, който не бил негов "личен екип", а работещ екип към Министерството на правосъдието. 

"Предпочитам в момента господин Рашков да бъде изслушан и като вносител, и като министър", отбеляза Чолаков.

Бойко Рашков заяви, че въпреки призивите, добрият тон в залата не бил спазван. "Ние обсъждаме внесени от парламента проекти за изменение и допълнение на НПК. както правилно казаха някои колеги, все пак има положения, които заслужава да се приемат чисто консенсусно. Очаквах от колегите с толкова опит да кажат - проектите имат такива пороци, такива достойнства, а пък ние ви предлагаме и някои допълнителни идеи, които да обсъдите", заяви той.

Рашков изказа и несъгласието си с "квалификации от рода на "Тези проекти са писани на коляно": "Така тази предубеденост на нашите гости от прокуратурата и съда, която слушаме над два часа, не е в добрия тон. Не с емоция и не да си защитаваш началника". 

Представителите на прокуратурата взеха отношение към изказването на Рашков: "Въпросът не е кое при кой прокурор отива, въпросът не е дори личен. Въпросът е интересът на пострадалите и качеството на разследването".

Димитър Вълчев от Висшия адвокатски съвет заяви на свой ред: "Не споделям отправените упреци и към Министерството на правосъдието, и към останалите кандидат-законотворци. Това е кански труд, а още по-кански предстои - на вас, господин председател и на правната комисия, която водите".

Ясен Тодоров заяви, че не споделя мнението, че изказванията на представителите на ВСС и прокуратурата са били "емоционални и без аргументи". Той подчерта, че е имало "само правни аргументи и нито грам емоция".


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1283 25

Свързани новини

Коментари 25

Добави коментар

2023.01.11 | 17:53

25
Не това , трябва да дискутират как да се разследват най големите мутри и крадци , Бойко Борисов и Ахмед Доган , само в ПП и ДБ ни е надеждата единствените които погнаха Доган , Пеефффски и тиквата и затова ги свалиха от власт заедно с патерицата им Слави
Надежда Дойчева

2023.01.11 | 17:32

16
Ку.рвенски сине от Новини.бг, свърши пе.дерастката ви демокрация, чака ви ибане по затворите доживот.
Долу бандита Гешев

2023.01.11 | 17:46

24
и неговите защитници като сина на квартална ку.рва - Улавия от Новини.бг.
Улавия от Новини.бг

2023.01.11 | 17:44

23
лапнахте xyя на Радев и вадене няма, това е положението.
Надежда Дойчева

2023.01.11 | 17:43

22
Тикво-гъ.золизец от Новини.бг, що си не ибеш мамата ку.рвенска седесарска, та злословиш притив нас с Поли Станчева.
Поли Станчева

2023.01.11 | 17:42

21
Имбецил от Новини.бг, всички седесари сте престъпници до един, та ти ли, ко.пелето на майка ти ку.рвата, ще съдеиш нас с Надка.
Стоян К.

2023.01.11 | 17:40

20
Глист кенефен от Новини.бг, обиждаш жена ми, Надка Дойчева, ама дупе да ти е яко, лaйно седесарско, край с вас.
Поли Станчева

2023.01.11 | 17:38

19
Властта е на Тиквата и неговите мутроиди като Гешев, ще им се размине и тоя път, но иде Видовден, Улавия от Новини.бг.
Надежда Дойчева

2023.01.11 | 17:36

18
Гнидо седесарска от Новини.бг, вашето мафиотско СДС краде народа 33г,. а ти, червей, злословиш срещу мен.
Улава пу.ко от Новини.бг

2023.01.11 | 17:34

17
почти няма интелигентна физиономия между тия на снимката дето ни управляват. Демокрацията даде власт на де.били и мутри.
Виденова зима без хляб

2023.01.11 | 17:31

15
С БСП държавният бюджет винаги е постна пица, защото бесепарите са мyлтимилионери. Те просто трябва да бъдат oтстреляни като бecни кyчета. Много комунисти трябва да си заминат като Андрей Луканов и Чаушеску, за да има просперитет в държавата.
????

2023.01.11 | 17:30

14
А,КАК и КЪДЕ да търсим ИСТИНАТА,ако НЕ от Гешев?! А,КАКВО КАЗВА ТОЙ за ИСТИНАТА- НИЩО?! А,КОЛКО ВРЕМЕ вече НЕ КАЗВА НИЩО?! А,ЗАЩО ли?! КОЯ ИСТИНА ли?! ИСТИНАТА за "Другарят-господин" Бойко М. Борисов и неговите "ПОДВИЗИ"!!!
????

2023.01.11 | 17:30

13
А,КАК и КЪДЕ да търсим ИСТИНАТА,ако НЕ от Гешев?! А,КАКВО КАЗВА ТОЙ за ИСТИНАТА- НИЩО?! А,КОЛКО ВРЕМЕ вече НЕ КАЗВА НИЩО?! А,ЗАЩО ли?! КОЯ ИСТИНА ли?! ИСТИНАТА за "Другарят-господин" Бойко М. Борисов и неговите "ПОДВИЗИ"!!!

2023.01.11 | 17:26

12
Взривавянето на мавзолея ви беше малко, а на лaйното Зарков му беше малко киceлената в лицето на мaйка му. Кoмунистите са бесни кучета.
България мрази Русия

2023.01.11 | 17:20

11
Махнете ли Гешев, ще влезем в Шенген след 7 000 години, защото БСП е кopyпцията от руски тип.

2023.01.11 | 17:09

10
Българският народ си иска връщане на Виденовата зима. Няма друго обяснение защо 70 000 ченгета не могат да осъдят 3 % от населението на България. Средностатистическият българин е тъп и дрогиран.

2023.01.11 | 17:06

9
Според мен, трябва да има контрол над БCП и "Bгъзpaждане". Причините - Народният съд, 45 години диктатypa, 4 фалита на България, последният - Виденовата зима и три коалиции с мyтренски бандитизъм и опити за олигархия от руски тип.

2023.01.11 | 17:01

8
Ченгето Рашков е едно руско лaйно като Зарков. Защо никой на разследва БСП за връзки с Русия?

Добави коментар

Водещи новини