Кремъл и руските агенти у нас стоят зад опитите за дискредитиране на главния прокурор Иван Гешев

  • 29 декември 2022 14:30

  • 2214
  • 26
Кремъл и руските агенти у нас стоят зад опитите за дискредитиране на главния прокурор Иван Гешев
© Gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

В края на 23 декември, последният работен ден преди коледните празници, се разбра, че неизвестният досега в България американски конгресмен - Уорън Дейвидсън официално е поискал налагането на санкции спрямо българския главен прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във.

В писмо от две страници, адресирано до секретаря по финансите на САЩ, Дейвидсън повтаря добре известни у нас обвинения срещу главния прокурор. В голямата си част те са застъпвани в публични изяви на редица лица, които имат интерес от дискредитирането на главния прокурор. Прочитът на писмото, с което конгресмен Дейвидсън атакува персонално Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във, дава основание да се заключи, че в случая се касае не толкова за единичен акт, плод на лобистки ангажимент, а на поредна атака, част от мащабна кампания по дискредитиране на обвинител №1 с цел овладяване на прокуратурата от кръгове, засегнати от нейните действия, и не само. Анализът на действията на широк кръг от лица, медии, партии и външни фактори, привидно нямащи нищо общо, категорично разкрива, че дискредитирането и отстраняването на Гешев като ръководител на българската прокуратура е част от много по-голям план, целящ задълбочаване на институционалната криза и цялостна дестабилизация на страната. 

Кръгът от лица, които имат пряк интерес от елиминирането на главния прокурор, е прекалено широк, показва анализ на Tribune.bg. Оказва се обаче, че между тях има една обща връзка – тази, че под една или друга форма, понякога пряко, друг път косвено, но всичките са свързани с режима, управляващ Руската федерация, близки до Кремъл олигарси и/или руското външно разузнаване. А последното е пряко засегнато от дейността на главния прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във от встъпването му в длъжност преди три години.  

Гешев: Тревожат ме опитите за овладяване на съдебната власт под формите на пропагандирани реформи

Цветан Василев – подсъдим за фалита на Корпоративна търговска банка като нанесените щети се оценяват на почти 5 млрд. лв., източени умишлено през фирми-бушони. Акционер в КТБ преди банкрута ѝ с 9,9% е руската ВТБ. Свидетелства сочат, че по това време Василев се хвали, че е „съдружник“ с руския президент Владимир Путин. 

Осма година Василев се укрива в Белград, благодарение на близките си отношения с олигарси от най-тесния кръг на Кремъл, сред които и Константин Малофеев, санкциониран от САЩ. По разследване на българската прокуратура за шпионаж в полза на Русия, през 2019 г. на Малофеев е наложена забрана да влиза в страната за срок от десет години.

Сред наблюдаващите прокурори по делото, които внасят обвинителен акт срещу Цветан Василев, е и Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във, избран за главен прокурор в края на 2019 г. И като главен прокурор Гешев продължи да иска връщането на Василев в България, където да бъде съден за източването на КТБ. 

От началото на престоя си в Белград, където се укрива от втората половина на 2014 г., Цветан Василев води кампания срещу прокуратурата, в т.ч. последните двама главни прокурори – Сотир Цацаров и Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във. Кампанията срещу Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във е особено ожесточена с оглед на факта, че това е водещият прокурор в разследването на източването на КТБ. 

В кампаниите срещу българската прокуратура Василев прибягва до услугите на скъпо платени адвокатски кантори и лобисти във Вашингтон. По признания на самия Василев – целта на наемането на лобисти в САЩ е налагането на санкции над български магистрати, начело с главния прокурор.

Константин Малофеев – след укриването на Цветан Василев в Белград фалиралият банкер се опитва да прехвърли голяма част от активите на КТБ на подставени лица. В началото на 2015 г. срещу цена от „едно евро“ – французинът с руски паспорт Пиер Луврие обявява, че е придобил от Цветан Василев активи за над 1 млрд. евро – оръжейният завод „Дунарит“, военно-ремонтният завод „Авиоманс“, БТК, НУРТС, ТВ7, ГАРБ и др.  

Гешев за проверката на военния съюз: Не можем да допуснем зловредно руско влияние у нас

Пиер Луврие - установени са множество доказателства, че зад международния аферист с руски паспорт стои именно Константин Малофеев. Връзката между Малофеев и Луврие, който в България се появява с още подставени лица – всичките свързани с Русия, се осъществява през Игор Гиркин – Стрелков, военен командир, подкрепящ руските сепаратисти в Донецк. 

Игор Гиркин – Стрелков е близък приятел с Луврие, както и бивш служител на олигарха Малофеев. 

Дмитрий Косарев - друг свързан с Малофеев руснак осигурява охраната и местопребиваването на Цветан Василев в Сърбия. Косарев участва в схемите по заграбване на активи от банкрутиралата КТБ. Намесата на прокуратурата, в т.ч. на Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във, наблюдаващ по това време прокурор по делото срещу Цветан Василев, в голяма степен предотвратява схемите между Василев, Малофеев, Луврие, Косарев и др.

Николай Малинов – лидер на движение „Русофили“ е обвинен от прокуратурата през есента на 2019 г. за шпионаж в полза на Русия. По това време Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във е заместник-главен прокурор, отговарящ за работата на закритата през 2022 г. Специализирана прокуратура. Разследването за шпионаж се води именно от спецобвинители. Въпреки разкритията само месец по-късно – през ноември 2019 г., Малинов демонстративно е награден в Москва с орден, връчен му лично от руския президент Владимир Путин. По-късно съдията Андон Миталов, който е разрешил пътуването на Николай Малинов до Москва, е включен в санкционния списък „Магнитски“ от Департамента по финанси на САЩ.  

Спецпрокуратурата обвини Николай Малинов от "Русофили" за шпионство

През 2019 г. , успоредно с обвинението на Малинов, по искане на прокуратурата, българското контраразузнаване издава забрана за влизането в страната на Константин Малофеев и Леонид Решетников, бивш генерал от КГБ, директор на Института за стратегически изследвания при администрацията на Путин в Кремъл 

Малинов твърди, че именно той е запознал Цветан Василев с Константин Малофеев. Факт е, че именно Цветан Василев осигурява възможност на Малинов и съдружника му в руската телевизия „Царьград“ Джак Ханик да опитат „да влязат“ в ТВ7, финансирана по-рано с 300 млн. лв. от парите на вложителите в КТБ. Руската телевизия „Царьград“ се финансира от Малофеев. Водени от Цветан Василев бележки, които попадат в медиите, разкриват за негова близост и с бившия офицер от КГБ Леонид Решетников. 

През септември 2022 г. - половин година след началото на войната на Русия срещу Украйна – Николай Малинов посещава Москва, където отново демонстрира близост с един от най-близките до Владимир Путин – външният министър Сергей Лавров. Разговорът на Малинов с Лавров е в компанията на Малофеев. 

Атанас Чобанов – представя себе си за разследващ журналист, а всъщност публикациите му целят да дискредитират официалните държавни институции, особено тези от тях, които имат активна роля по разкриване на противоправна дейност на влиятелни икономически субекти, както и противопоставящи се на руската агентура у нас. 

Подобно на много нещатни агенти на посткомунистически служби на Съветския съюз Чобанов представя себе си за прозападно ориентиран активист за демокрация, свобода на словото и върховенство на правото. От години живее във Франция като упорито крие компрометиращата го връзка с Русия по семейна линия. Съпругата на Чобанов е Мария Онучко, която също живее във Франция и работи за руски медии, които пропагандират политиката на Кремъл в Европа. Онучко е дъщеря на дългогодишен кореспондент на държавната РИА Новости в Париж и Брюксел Виктор Онучко. Спецификата на руския разузнавателен апарат изключва възможността кореспондентът на водещата информационна агенция в една от ключовите европейски столици да не е свързан с шпионски мрежи на КГБ.

Вероятно и поради тази причина, през 2020 г. при своя визита в Европейския парламент в Брюксел главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във се шегува при срещата си с български журналисти, като пита Чобанов: „Как е времето в Москва?“

Мария Онучко - работи за изданието „Русия отвъд“, което има за цел разпространяване на руска пропаганда зад граница, в случая в една от страните, основателки на Европейския съюз. 

Интересна подробност е, че, както съпругата на Атанас Чобанов работи за руска международна медия, която привидно разпространява културна информация, в България идентично издание, но носещо името „Руски дневник“, се ръководи от Даниела Малинова, съпруга на Николай Малинов. 

През 2021 г. в публикации в медиите се твърди, че Атанас Чобанов е ползвал за офис в Париж имот, който е собственост на Васил Божков – Черепа. 

Самият Атанас Чобанов има доста спорно поведение и практики. Част от популярността му се дължи на използването на материали, получени очевидно по нерегламентиран начин от заинтересовани кръгове или персони като Цветан Василев, Васил Божков, както и политици. Това в голяма степен обяснява и фиксацията на Чобанов спрямо главния прокурор, включително и спрямо бившия председател на Конституционния съд проф. Борис Велчев.

В първите дни на 2022 г. Чобанов обявява, че е бил информиран от чуждо посолство в София, че е обект на проследяване и има риск за сигурността му. По-късно се разбира, че Атанас Чобанов си е позволил да запише разговора с представител на дипломатическата мисия на САЩ в България.

През последния месец Чобанов и неговият партньор в сайта BIRD – Димитър Стоянов, бяха обвинение от голяма международна компания, работодател на хиляди български и чуждестранни граждани, с офиси в България, че са отправяли недопустими заплахи, свързани с модерирането на социалната мрежа Фейсбук. 

Георги Готев - български журналист, позициониран в Брюксел, потомствен агент на бившата Държавна сигурност, също подобно на Чобанов, активно работи за дискредитирането на българската съдебна власт на европейско ниво. В същото време Готев е свързан и с български политици, членове на Европейския парламент. 

Васил Божков – Черепа – един от най-богатите българи в годините на Прехода, смятан за недосегаем до началото на 2020 г., когато е обвинен за 19 престъпления. Успява да избегне ареста и изправянето му пред съда. Божков се укрива в Дубай. Непосредствено след пристигането му в Дубай Божков е задържан от властите в арабската страна. Освободен е докато в ОАЕ на посещение е директорът на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин.  

Иван Гешев подозира намеса на Божков в атаките срещу себе си: И все пак се надявам всичко да е случайно съвпадение

От Дубай Васил Божков започва активна кампания, в т.ч. организирането на провокации и улични безредици срещу властите в България и особено срещу прокуратурата и нейния административен ръководител – Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във

От записи, придобити със специални разузнавателни средства, става ясно, че сред ключовите цели на Божков е ограничаване правомощията на главния прокурор и неговото отстраняване от поста.

В тези разговори Божков коментира активността на Цветан Василев срещу прокуратурата, което дава основание да се смята, че в изминалите вече близо три години, двамата са започнали да синхронизират действията си срещу държавното обвинение у нас. 

Подобно на това срещу Цветан Василев, разследването срещу Васил Божков се води от ликвидираната през 2022 г. Специализирана прокуратура.

През 2021 г. Божков е включен в санкционния списък на САЩ по Закона „Магнитски“

Атанас и Пламен Бобокови – в средата на 2020 г., половин година след началото на мандата на Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във като главен прокурор, по разследване, стартирало в Италия за незаконен износ на отпадъци, Специализираната прокуратура повдига обвинение на двамата братя – бизнесмени. Разследващите установяват, че фирми на Бобокови депонират опасни отпадъци, съдържащи оловни елементи, в землищата на различни общини в страната. Във фабрики, собственост на фирми на Бобокови, са открити и голямо количество складирани отпадъци. 

В хода на разследванията се установява, че Бобокови са в близки отношения с укриващия се в Дубай Васил Божков, а част от бизнеса на братята е позициониран в Русия, както и в различни африкански държави, в които има силно руско влияние. 

Докато Специализираната прокуратура разследва Атанас и Пламен Бобокови за незаконосъобразното заравяне в земите на опасни отпадъци, братята също предприемат атаки срещу прокуратурата и персонално срещу главния прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във

Бобокови, подобно на Цветан Василев, също наемат лобисти, които да ги представляват пред властите в САЩ. Атанас и Пламен Бобокови ползват услугите на кантора в САЩ, която вече е наета и от друг българин – Миню Стайков. Последният е обект на разследвания на Специализирана прокуратура, когато същата е ръководена от Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във, за злоупотреба с европейски средства, както и за незаконно производство на цигари и укриване на данъци. 

Ина Лулчева - адвокатът на Пламен Бобоков се включва активно в кампанията по дискредитиране на Специализирана прокуратура. Самият Бобоков активно подкрепя политическите партии в предходните парламенти, които правят три опита за ликвидирането на спецправосъдието като в трети поред парламент – 47-то Народно събрание, успяват да приемат закон, с който органите на спецправосъдието са ликвидирани.  

Клеър Дейли – ирландският европейски депутат е особено активна през последните три години в откритите си нападки към българската прокуратура и в частност срещу главния прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във. Прави впечатление, че Дейли намира поддръжници в лицето на журналисти като Атанас Чобанов и Георги Готев. Самата Клеър Дейли има спорна репутация, включително заради ролята ѝ на яростен защитник на политиката на Владимир Путин.

Уорън Дейвидсън – американският конгресмен, ползващ се с репутацията на част от „отбора на Путин“ в Капитолия, изненадващо излезе с писмо, насочено срещу българския главен прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във. Съдържанието на писмото сочи, че то е изготвено у нас, като авторството му се свързва, както с хора около Цветан Василев, а така също и с Атанас Чобанов.  

Хванаха руски шпиони у нас - и двамата са дипломати

Интересът на Кремъл и на представители на българската олигархия по отстраняването на главния прокурор напълно съвпада. Причина за това следва да се търси и в особената активност на Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във в последните три години по разкриване на над 10 руски разузнавачи в България, ползващи се с прикритието на дипломати, които бяха принудени да напуснат страната. В качеството си на главен прокурор Гешев е подпомогнал изгонването от ЕС на повече от всеки друг висш магистрат, заемащ идентичния пост в страна членка на общността.

KillNet – руска хакерска група предприе преди два месеца масирана атака срещу сайтовете на български институции и медии. Особено внимание и персонални закани руските хакери, за които има достатъчно доказателства, че са свързани и с ГРУ, отправиха и срещу главния прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във.  

Не на последно място е случаят и с българския разследващ журналист сайта "Белингкат" Христо Грозев, който на 26 декември бе обявен за издирване от Русия. "Издирва се за нарушаване на член от Наказателния кодекс на Руската федерация", се казва в съобщение на министерството на вътрешните работи. Самият Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във коментира по следния начин поредната атака от страна на Кремъл: "България спазва основните европейски ценности като върховенство на закона и правата на човека. Това изключва наказателно преследване по политически причини на разследващи журналисти за тяхната работа в интерес на демокрацията". 

Иван Гешев: България спазва основните европейски ценности

Цялата тази поредица от случайности недвусмислено показва, че България е обект на много активна кампания от страна на руското разузнаване, която е насочена към допълнително задълбочаване на икономическата, политическата и конституционна криза в страната, каквото би настъпило с продължаване на опитите за елиминиране на главния прокурор. Подобни действия представляват риск за срив на цялата съдебна власт, която в последните две години, характеризиращи се с институционална парализа, успяваше да осигури баланс. 

Все по-ясно се очертава и връзката между действията на руската агентурна мрежа, която очевидно има трайни корени в българския политически и икономически елит с оглед изложените мрежи от свързаности и последващите от това зависимости. От всичко изложено дотук става ясно, че кампанията срещу българския главен прокурор има общ център, пряко свързан с руското разузнаване като целта е да се доведе до задълбочаване на кризата в страната, а оттам до дестабилизация на Балканския регион от една страна, а от друга и до прецедент – нарушаване на сигурността в държава член на Европейския съюз и Северноатлантическия пакт. 

Последвайте канала на

Novini.bg
2214 26

Свързани новини

Коментари 26

Добави коментар

2022.12.29 | 20:08

24
Това означава, че Прокопиев, Надежда Йорданова, Христо Иванов, Атанасов, и ПП са руски агенти.
Анонимен

2022.12.29 | 20:31

26
Именно.
ИСТИНАТА

2022.12.29 | 17:08

21
Е, добре де, хайде сега в същия тон да ОБЯСНИМ така ПОДРОБНО ИСТИНАТА за:"ИЗГУБЕНАТА" ПЪТНА КАРТА, НОЩНОТО ШКАФЧЕ, Мата Хари, гласът от ЗАПИСИТЕ, Барселона, ХАЗАРТА, "Белене", "ДЖУДЖЕТАТА", "Лукойл", Капитан Андреево,..............................., за МИЛИОНИТЕ, МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ШАЙКАТА ОПГ "герб" и ЯТАЦИ!!! Пак ли Русия ПРЕЧИ на Гешев, за да РАБОТИ?!?!?! ЗАЩО Гешев НЕ РАБОТИ, както НЕ РАБОТЕШЕ и Цацаров?????!!!!

2022.12.29 | 20:12

25
Тази дъвка не пуска вече балончета, колкото и да я повтаряш. Питай за посредниците в сделките за газа, за Лукойл, за правителствения самолет и луксозния хотел в Солун, левчето от литър бензин. Това сега ни вълнува.
Анонимен

2022.12.29 | 19:35

23
Всички руснаци трябва да бъдат изгонени от България и посолството закрито.
Анонимен

2022.12.29 | 19:34

22
Могилизацията на "непобедимата " съвеЦка армия върви по план, но "материала" свършва . За това Путин трябва спешно да обяви следваща мобилизация.
иван

2022.12.29 | 15:13

11
ПОЛИТИЧЕСКИ РАЗБОЙНИЦИ И ЕНИЧЕРИ ,ВСЕ РУСИЯ ВИ Е ВИНОВНА.НА ПАПУНЕКА ЗАДНИКА МУ МИРИШЕ , А ТОЙ СЕ МЕСТИ ОТ ГНЕЗДО ВЪВ ГНЕЗДО..... ТОВА СА АМЕРИКАНСКИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ МЕКЕРЕТА ВЪВ БЪЛГАРИЯ.....

2022.12.29 | 16:04

20
ей иване 6мес.в русия ли беше,на семинар нещо а подлого руска
иван

2022.12.29 | 15:13

10
ПОЛИТИЧЕСКИ РАЗБОЙНИЦИ И ЕНИЧЕРИ ,ВСЕ РУСИЯ ВИ Е ВИНОВНА.НА ПАПУНЕКА ЗАДНИКА МУ МИРИШЕ , А ТОЙ СЕ МЕСТИ ОТ ГНЕЗДО ВЪВ ГНЕЗДО..... ТОВА СА АМЕРИКАНСКИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ МЕКЕРЕТА ВЪВ БЪЛГАРИЯ.....

2022.12.29 | 16:00

19
бай иване,нали се сещаш какво ще стане с теб който те хване
иван

2022.12.29 | 15:12

9
ПОЛИТИЧЕСКИ РАЗБОЙНИЦИ И ЕНИЧЕРИ ,ВСЕ РУСИЯ ВИ Е ВИНОВНА.НА ПАПУНЕКА ЗАДНИКА МУ МИРИШЕ , А ТОЙ СЕ МЕСТИ ОТ ГНЕЗДО ВЪВ ГНЕЗДО..... ТОВА СА АМЕРИКАНСКИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ МЕКЕРЕТА ВЪВ БЪЛГАРИЯ.....

2022.12.29 | 15:58

18
ооо дядо иван русията пак е тук
Обективен

2022.12.29 | 15:44

17
ГЕШЕВ,МАЧКАЙ ШАРЛАТАНИТЕ И РУСКИТЕ ГОВНОя.ДЦИ.
Иван Иванов

2022.12.29 | 15:00

5
Дреме им в Русия за Гешев. Петоразряден телохранител в шесторазрядна държава.
Симеоновски тъпанари!

2022.12.29 | 15:33

16
Гешев е един Милиционер и като такъв не може да е враг на Империята на злото!
иван

2022.12.29 | 15:16

12
ПОЛИТИЧЕСКИ РАЗБОЙНИЦИ И ЕНИЧЕРИ ,ВСЕ РУСИЯ ВИ Е ВИНОВНА.НА ПАПУНЕКА ЗАДНИКА МУ МИРИШЕ , А ТОЙ СЕ МЕСТИ ОТ ГНЕЗДО ВЪВ ГНЕЗДО..... ТОВА СА АМЕРИКАНСКИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ МЕКЕРЕТА ВЪВ БЪЛГАРИЯ.....
Ха-ха-ха!

2022.12.29 | 15:30

15
Само милиционерите от Симеоново могат да измислят това!!!!!

Добави коментар

Водещи новини