Обсъждат промени в изборния кодекс

  • 12 юли 2012 20:35

  • 1104
  • 1
Обсъждат промени в изборния кодекс
©

Правната комисия в парламента прие на първо четене проектите на ГЕРБ, Синята коалиция, Коалиция за България и РЗС за промени в Изборния кодекс. Отхвърлени бяха предложенията на ДПС и „Атака”, съобщава БТВ.

Следващата седмица промените влизат за обсъждане в Народното събрание. Голяма част от предлаганите изменения на изборното законодателство вече са публично достояние, след като всяка парламентарна група разясни мотивите си за тях.

„Крайно време е да се опитаме да не политизираме темата”, каза председателят на комисията Искра ФидосоваИскра Фидосова Искра Фидосова Искренова е родена на 22. 08. 1971 г. в гр. Лом. Завършва гимназия в Монтана, после. По думите й, парламентарната група на ГЕРБ няма да излиза извън обхвата на законопроектите, които ще подкрепи между първо и второ четене. Управляващите се надяват до края на септември промените в Изборния кодекс да са реалност.

Има консенсус за намаляването на общия брой на застъпниците. От мнозинството предлагат да се регистрират на листа, а не на кандидат, обяви Фидосова. Депутатът обаче не подкрепя предложението на Синята коалиция за електронно гласуване. Предложението на ГЕРБ е да се тестват и двете форми, машинно и дистанционно гласуване, за да се направят експертни изводи и да има решение на следващия вот. За българите в чужбина трябва да има консенсус, каза Фидосова и посочи, че ще подкрепи промените, предложени от Синята коалиция. За Четин КазакЧетин Казак Четин Хюсеин Казак е юрист и народен представител в 39-то Народно събрание и 40-то Народно от ДПС машинното гласуване е излишен експеримент - скъп и чужд за българските изборни традиции.

Според Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на от Коалиция за България повечето поправки са козметични, но тя се надява в пленарна зала да има по-радикални предложения. Несъгласие с проекта на ГЕРБ тя изрази в частта за използване на специални разузнавателни средства по време на предизборната кампания. Според нея това може да доведе до нерегламентирано подслушване на политически опоненти и изтичане на информация. Заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Христо БисеровХристо Бисеров Христо Дамянов Бисеров е роден в Хасково. Завършва "Право" в Софийския университет "Св. Климент заяви, че съществуват тежки порочни практики при използването на СРС. Той смята, че да се разшири полето при използването на тези средства е много опасно.

Последвайте канала на

1104 1

Коментари 1

Добави коментар
Nem

2012.07.12 | 23:09

1
Незнам дали сте следели повече инфо покрай това , но само Атака имаше нормални и адекватни предложения , тея от герб си правят каквото си искат ... ужас

Добави коментар

Водещи новини