ПП приветства независимостта на АЕЦ "Козлодуй" от руското гориво

  • 22 декември 2022 13:26

  • 569
  • 9
ПП приветства независимостта на АЕЦ "Козлодуй" от руското  гориво
© Getty Images (архив)

"Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" счита днешното подписване на договор между АЕЦ "Козлодуй" ЕАД и алтернативен доставчик на свежо ядрено гориво - "Уестингхаус Електрик Швеция АВ", за ключово важна стъпка към подобряване на енергийната сигурност на България. Така България прави важен ход към независимостта си от Русия в областта на ядрената енергетика. Това съобщиха от пресцентъра на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"".

В последните дни на правителството с мандата на „Продължаваме промяната” министър-председателят в оставка Кирил Петков поиска да се ускори процесът на диверсификация на ядреното гориво за АЕЦ "Козлодуй". Той очерта финалната права на дълго забавените преговори за алтернативни доставки, така че да се гарантира енергийната сигурност на българските граждани. 

Подписват договор за доставка на свежо ядрено гориво за пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

След падането на кабинета "Петков" процесът беше временно забавен, след като служебното правителство отмени решението му за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" и наложи ограничения. Така през октомври, в пълно противоречие с аргументите за осигуряване на конкурентна среда, служебното правителство практически спря достъпа на българската АЕЦ до алтернативното гориво и постави страната в зависимост от традиционния руски доставчик. Тогава ПП предупреди, че България може да изпита последствията от тези действия до две години, когато запасите от ядрено гориво за АЕЦ ще бъдат изчерпани. ПП също призова служебното правителство да не предприема действия, които ще оставят тежко наследство от проблеми на следващия редовен кабинет в толкова важен сектор за икономиката и националната сигурност на България.

"Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" приветства промяната в позицията на кабинета "Донев" и бързината, с която е подписан договорът с алтернативния доставчик, след като на 9 ноември Народното събрание гласува за ускоряване на процеса по диверсификация. "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" призовава да се ускори договарянето и с други алтернативни доставчици, за да се постигне пълна независимост на България в сектора на ядрена енергетика.

Последвайте канала на

Владимир Василев
569 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2022.12.30 | 13:58

9
Когато немислиш за народа нете интересува цената,народа плаща.

2022.12.30 | 13:56

8
Някои интересува ли се каква е цената му и на каква цена ще е квтч за потребителя от това гориво
като думне горивото на фащ

2022.12.22 | 17:51

5
ще приветстваме свети петър

2022.12.22 | 18:51

7
Ще ти думне газо, АЕЦ-а от 12 години работи с несертифицирано руско гориво и още не е "гръмнал".

2022.12.22 | 15:27

3
Хора, вие осъзнавате ли, че тези са новите унищожители на България и българите! Не разбирам защо се радвате!

2022.12.22 | 18:51

6
Ясно е, че си тъп като китайска секира и без да ни го казваш.
Виолета

2022.12.22 | 16:23

4
Само, че когато дойдат сметките за парно ще му ги пратя и Сабрутев да ги плаща.
Емѝ...

2022.12.22 | 13:43

2
Превантивно за идиотите, които ще дойдат да реват за "лошото американско гориво" - както стана ясно преди години от разкритията на Георги Котев (лека му пръст), руското гориво също се внасяше без необходимите тестове и сертификация.
Емѝ...

2022.12.22 | 13:42

1
Браво, с това се измъква ковьорчето изпод краката на още един поток в петата колона - тоя на Богомил Манчев и росатом. Там тиквата много искаше да играе, та и той ближе рани.

Добави коментар

Водещи новини