Първата АЕЦ на Турция вече официално е ядрен обект

  • 27 април 2023 19:20

  • 946
  • 2
Първата АЕЦ на Турция вече официално е ядрен обект
© Getty (архив)

"АЕЦ „Аккую“ в Турция получи официално статут на ядрен обект с пристигането на първото ядрено гориво", каза днес министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез, предаде Анадолската агенция , цитирана от БТА.

Ядреното гориво - уранови пелети – беше доставено снощи на летище Адана от Русия при строги мерки за сигурност.

Всяка с тегло 4,5 грама, урановите пелети бяха натоварени на три камиона и превозени до АЕЦ „Аккую“ в окръг Мерсин на южното средиземноморско крайбрежие.

Първата стъпка към изграждане на АЕЦ в Турция беше направена през 2010 г., а самото строителството започна през 2018 г. В момента се изграждат четири атомни реактора.

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез обяви, че АЕЦ „Аккую“ добавя нов енергиен ресурс за диверсификация на енергийното портфолио на държавата.

Турция зарежда с ядрено гориво АЕЦ „Акую“

„Атомната енергия вече не е далечна цел за Турция. Надяваме се през следващата година да започнем да произвеждаме електричество от атомна енергия“, каза той.

Според Донмез четирите реактора на АЕЦ „Аккую“ ще осигуряват надеждна, непрекъсната, устойчива и екологична енергия в рамките на експлоатационен план от 60 години с възможност за 20-годишно удължаване.

След като всички реактори на АЕЦ „Аккую“ заработят, централата ще задоволява 10% от нуждите на страната от електричество.

Валери Зайцев
946 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.04.27 | 22:15

2
тия какви са тъпи, вместо да си заврът пръти от уестигауз
Емѝ...

2023.04.27 | 20:14

1
От яд и злоба тази вечер, няма да си вадя вибратора от анала до сутринта!

Добави коментар

Водещи новини