Окончателно: Социалните помощи ще бъдат обвързани с линията на бедност

  • 15 декември 2022 17:03

  • 1640
  • 5
Окончателно: Социалните помощи ще бъдат обвързани с линията на бедност
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за социалното подпомагане. Измененията предвиждат социалните помощи да се определят на база размера на линията на бедност за съответната година, определена с постановление на Министерския съвет. Сега социалните помощи се определят на база на гарантиран минимален доход, който в момента е 75 лева.

С обвързването на системата за социално подпомагане с линията на бедност ще се изпълнят препоръките на Европейската комисия и условията за активиране на Плана за възстановяване и устойчивост, свързани със схемите за минимален доход. Също така ще се създадат необходимите условия за оптимизиране на системата за социално подпомагане - разширяване на обхвата на подпомаганите лица и семейства и увеличаване на размера на помощите, се посочва в мотивите към промените.

Не се допуска принудително изпълнение върху вземанията на лицата по Закона за социално подпомагане, освен в определени случаи, прие още парламентът. От парични социални помощи не могат да се правят удръжки, освен за надвзети средства за социално подпомагане в резултат на счетоводно-техническа грешка и запори за вземания за издръжка на деца. Сега депутатите добавиха, че могат да се правят удръжки и за недобросъвестно получени средства от социални помощи, установени с влязъл в сила акт.

Социалните помощи да се обвържат с размера на линията на бедност, решиха депутатите

Хората, недобросъвестно получили социални помощи, ще се лишават от тях до възстановяване на дължимите суми, но за срок не по-дълъг от една година, вместо както беше досега - две години.

Промените влизат в сила от 1 юни 2023 г., а дотогава подзаконовите нормативни актове по прилагането на закона се привеждат в съответствие с измененията, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
1640 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Име

2022.12.15 | 17:59

4
Има много хора дето си взимат соц помощи с подкуп и лъжат хората чеса болни но кат имсе даде малко пари и ядене натия в социала и те им пишат чеса болни това нее справедливо и тия дето наистина са болни пак натях неим се обръща никакво внимание
Циганин

2022.12.15 | 19:58

5
Или до трети клас??????
????

2022.12.15 | 17:16

1
А, депутатските ЗАПЛАТИ, ще бъдат ли ОБВЪРЗАНИ с МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА, а НЕ както е до сега със СРЕДНАТА?!?!?!?!?!?!!????
!

2022.12.15 | 17:17

3
НАДАЛИ.........
МАДАР ФАКАР

2022.12.15 | 17:17

2
ДАВАЙТЕ НА МАНГАЛИТЕ ЗА ДА ГЛАСУВАТ ЗА ВАС !

Добави коментар

Водещи новини