Служебният кабинет с важни промени за социалните помощи

  • 11 май 2023 12:03

  • 2199
  • 0
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Служебното правителство предложи на Народното събрание определяне на границата на бедността като основа на определяне и на правото, и размерите на социалните помощи, както и създаване на механизъм на актуализация на социалните помощи. Това се осъществява след като прага на бедността е в основата на социалното подпомагане. Министерският съвет е приел промени в областта на социалното подпомагане, техният размер и условия за получаване. Това обяви на брифинг социалният министър Лазар ЛазаровЛазар ЛазаровЛазар Лазаров е роден на 18 март 1970 г. в София.   Завършил е УНСС, специалност.

Въведени са промени и нововъведения, които да гарантират законовите разпоредбите. Разширяването на обхвата на лицата, които ще бъдат социалното подпомагане. От една страна това е поставянето на границата на бедността в условията за получаването на помощите, а от друга страна - облекчаването на социалните помощи. Сред промените са намаляване на срока за задължения и непрекъсната регистрация в бюрата по труда. Този срок от 6 месеца е намален на три

По думите на социалния министър, облекчават се ограничителните условия по отношение на допускане на социално подпомагане в зависимост от притежаваните имоти. Така например се дава право на месечна целева помощ в размер на линията на бедност, за хора, които са навършили 18-годишна възраст и напускат социалните услуги от резидентен тип, да могат да покрият първоначалните разходи по настаняване и самостоятелен живот, предаде Нова тв.

Донев за съставянето на редовен кабинет: Както във филмите, необходимо е търпение, за да дочакаш финала

Прави се и промяна в размера на помощта, която държавата отпуска за покриване на инцидентно възникнали нужди. Сега тя представлява петкратният размер на гарантираният минимален доход - 375 лева. С промените се приема да е до трикратният размер на прага на бедността. В рамките на тази година, размерът на помощта ще се увеличи от 375 лева на 1512 лева, допълни още социалният министър.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2199 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини