Захариева: Очакваме поредното отлагане, което е категорично неприемливо

  • 08 декември 2022 14:22

  • 494
  • 3
Захариева: Очакваме поредното отлагане, което е категорично неприемливо
© Bulphoto/архив
Слушай новината Слушай новината

Очакваме поредното отлагане, което е категорично неприемливо. Това заяви пред журналисти Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, председател на парламентарната Комисия по външна политика и депутат от ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на, коментирайки предстоящото гласуване в Съвет „Вътрешни работи и правосъдие“ на присъединяването на България към Шенген, предаде БТА.

„България е изпълнила ангажиментите си по Шенген още през 2011 г. Инвестирала е страшно много средства в опазването на външната работа, както и човешки усилия, включително и с жертви. За съжаление, няма единство по този въпрос, две държави все още отлагат това решение. Считам, че е вредно за единството на Европейския съюз, още повече в тази геополитическа обстановка“, посочи Захариева. 

Австрия ни блокира за Шенген

Тя подчерта, че страната ни трябва да продължи да полага усилия да убеждава своите европейски партньори, че е готова да влезе в Шенгенското пространство. 

„Да погледнат сериозно на това, което България е свършила и да спрат да измислят аргументи, които не съответстват на условията за Шенген. Ние сме ги изпълнили“, коментира Захариева. „Ако България стане част от Шенген, ще може да освободи ресурс от гръцката и румънската граница, с който да засили опазването на турската граница“, допълни още тя. 

По повод на критиките от страна на „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“, че бившите управляващи от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в носят вина за неприемането ни в Шенген, Захариева коментира, че по такива въпроси политиците трябва да се обединяват, а не да си „прехвърлят топката“. 

На този етап резерви срещу присъединяването на страната ни в Шенген са изразили Нидерландия и Австрия. На днешното заседание Съветът на ЕС по вътрешни работи и правосъдие ще гласува още за това дали да се разшири Шенгенското пространство с присъединяването на Румъния и Хърватия. 

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
494 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Име

2022.12.08 | 14:31

2
Веднга да се забрани иоттегля този шеннген и евро збрана за винаги на тия мутри дето ни дикараха в това полужение неви искаме никакъв шенген и евро айде върветвси на майнатаси бе осрани просяци

2022.12.08 | 14:39

3
идиоте, защо си неграмотна маймуна?
Емѝ...

2022.12.08 | 14:29

1
неприемливо е, кypво, заради 12 години национално предателство от вас, тикви посрани.

Добави коментар

Водещи новини