Енергийната комисия прие на първо четене законопроект за държавен надзор на "Лукойл"

  • 07 декември 2022 17:02

  • 632
  • 5
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Парламентарната Комисия по енергетика прие на първо четене правителството да може да назначи особен управител в "Лукойл-Нефтохим Бургас" или друго предприятие, което е част от критичната инфраструктура в страната. Това ще стане в три хипотези: злоупотреба с монополно положение, санкции на ЕС или ООН, както и при криза с горивата в страната, обясни вносителят на законопроекта Ивайло Мирчев от парламентарната група на "Демократична България". Той изтъкна, че целта е особеният търговски управител да може да поема оперативен контрол за 6+6 месеца – максимум 1 година. Той ще се предлага от министъра на икономиката, като този управител няма да има право да се разпорежда с имущество.

Целта не е да се национализира рафинерията в Бургас, а да не се предизвика криза на пазара на горива в България, изтъкна Мирчев. Според него по този начин ще се даде инструмент на правителството, което, ако прецени, може да го използва. Ако правителството прецени, то няма да поеме оперативен контрол над рафинерията, допълни той.

Законопроектът предвижда при криза с доставките на горива държавата може да поеме оперативен контрол над рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас". Предложението обаче е такова, че тези текстове може да се използват и тогава, когато става въпрос за всяко друго предприятие, което е част от критичната инфраструктура в страната.

Очакваните ефекти са намаляване на цените на горивата в страната при поемане на оперативен контрол или само след разговори в рафинерията, която ще знае, че българското правителство има този инструмент. Мирчев се надява при добра работа на правителството плащането на данъците от страна на "Лукойл-Нефтохим Бургас" да се подобри.

"Не бързаме по никакъв начин да поемаме оперативен контрол върху рафинерията, единствената спешност е да предоставим инструмент на правителството, което то да ползва евентуално. Но в никакъв случай не искаме това да се случва веднага", представи идеята на партията си Ивайло Мирчев.

ДБ зове държавата да поеме оперативен контрол над "Лукойл"

Бившият министър на енергетиката по времето на правителството на Борисов и настоящ депутат от "ГЕРБ-СДС" обясни, че подобен аналог има и в Закона за енергетиката. В него е записано, че когато става дума за обекти от енергийната инфраструктура, които са част от стратегическата и критична инфраструктура на страната тогава, когато са налице определени хипотези, свързани с националната сигурност или системно нарушаване на закона, то тогава държавата има право да въведе фигурата на особения управител.

Мирчев отговори, че законопроектът може да се прецизира между първо и второ четене. Особеният търговски управител ще трябва да има юридическо или икономическо висше образование, както и има опит на ръководна длъжност, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
632 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Васко

2022.12.17 | 17:51

2
Искат да я спрат и да я дадат на Сащ просто и ясно Ес Нато всички маи ще сме слуги на Сащ в краина сметка
Да

2022.12.20 | 20:11

5
Ако не си на САЩ, си на Русия! Сащ поне ни признават, че азбуката ни е българска! Руснаците твърдят, че е македонска!
Аз

2022.12.20 | 20:09

4
Само Копейкин и "Възраждане" са против! Искат Лукойл да продължават да ни гласят и да не плащат данъци!
Ивелин

2022.12.20 | 14:16

3
Явно сащ ще я дадат далаверата върви в пълна сиша братушките нацяло ще си изнесат бизнеса от бг в друга държава по вероятно сърбия или холандия
PaulaFox

2022.12.07 | 17:24

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини