Бившият енергиен министър за казуса с "Лукойл": Поставя се корпоративният интерес пред държавния

  • 02 декември 2022 19:46

  • 936
  • 4
Бившият енергиен министър за казуса с "Лукойл": Поставя се корпоративният интерес пред държавния
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

"Има документи, които са валидни от декември месец тази година и когато се предприемат мерки, които не са в унисон с политиката на цяла Европа, много важно е да се вземе под внимание фактът, че се рискуват първо търговският ни баланс с най-големия ни партньор. Най-важният механизъм, който трябва да бъде запазен, е как се запазват отношенията ни с всички държави от ЕС. И второто нещо, което е важно, всички структурни фондове и всички механизми, свързани с потенциални санкции, да вземе едно решение в полза на една държава извън ЕС или конкретно юридическо лице е, меко казано странно", каза в "Още от деня" бившият енергиен министър Александър Николов в предването „Още от деня“ по БНТ.

Той коментира и заявеното от "Лукойл", че ще прехвърли активите си в България, ще плащат данъци в България от следващата година в размер на 600-700 млн., ако България защити пред Европейската комисия правото да могат да изнасят преработени продукти.

Служебното правителство реши докога "Лукойл" ще може да изнася горива

"Какво означава България да защитава компания с ясна собственост и ясен интерес като държава, при все това, че холдинговото дружество е в Швейцария? България да защитава правото на Русия да изнася петрол в Европа, така ли? И откъде накъде едно юридическо лице, независимо откъде е табелата му, собствеността му, името му, ще поставя под въпрос държавна политика на държава-членка на ЕС", категоричен беше Николов.

И подчерта,че Министерство на енергетиката няма касателство с функционирането на пазара на петролни продукти и субпродукти в България, това е задължение на министъра на финансите и на министъра на икономиката.

"Не се зададоха много важни въпроси, много важна информация не се изиска от "Лукойл" или се изиска, но не публична. Първо - какво е количеството на руски петрол, който тук ще преработва и какво е съотношението към неруски такъв? Второ - каква е консумацията в България на различни типове продукти и какъв е износът? Защо е необходимо да се нарушава дерогацията на ЕС? За да може да се запази широк финансов марж, т. е. да се увеличи печалбата на "Лукойл", попита бившият енергиен министър.

Мая Йорданова
936 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.12.02 | 22:33

4
ПРОМЯНАТА ЗАЩИТАВА БЪЛГАРИЯ
кой е този

2022.12.02 | 22:12

3
сашо кеша хаха
Емй...

2022.12.02 | 20:49

2
Като килограм кашкавал стане 50 кинта, няма да чуем нищо от соросробите. Те просто ще млъкнат и ще зачезнат. Ще са прибрали центовете, ма простите им и кухи кратуни ще пазаруват на същата цена като всички останали. То бива липса на връзка с реалностите, ма това на нищо не прилича. Се си мислех, че зануляването е само постановка. Оказа се, че си е зададена задача и се копае по нея активно. Нямам идея как го мислят това в Давос. Не са ли наясно, че гладни хора, които нямат какво да губят се обединяват скорострелно и исторически няма армия, която да може да ги спре. Пожелателното мислене и либерастията изчезват яко дим, когато гладът и мизерията тропнат на вратата. Явно смъртността от Ковид не им задоволи зададените цифри за намаляне на населението. А тая постановка с Украйна, мое си я заврат там дето слънце не огрява. Всичко е кървав ритуален театър с цел унищожението на икономиките, правата и свободите на гражданите.
Цв

2022.12.02 | 20:33

1
Млъквай подлого на Тъпото!

Добави коментар

Водещи новини