Социалните помощи да се обвържат с размера на линията на бедност, решиха депутатите

  • 30 ноември 2022 17:23

  • 1735
  • 2
Социалните помощи да се обвържат с размера на линията на бедност, решиха депутатите
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Социалните помощи да се определят на базата на размера на линията на бедност за съответната година, определена с постановление на Министерския съвет (МС).

Това предвиждат промени в Закона за социално подпомагане, внесени от МС, приети на второ четене в Комисията по труда, социалната и демографската политика. Сега социалните помощи се определят на база на гарантирания минимален доход. Безработните, които отговарят на условията за подпомагане с месечни помощи, но отказват участие в програми за заетост, да се лишават от тази подкрепа за срок от шест години, гласи друга промяна. Досега срокът беше една година. Министърът на труда и социалната политика и упълномощени от него лица имат право на достъп до данни от информационните системи, регистрите и базите данни в областта на социалното подпомагане, поддържани от Агенцията за социално подпомагане, при спазване на изискванията на Закона за електронното управление и Закона за защита на личните данни, предвиждат още част от приетите текстове. 

Ето кой ще взима допълнителни помощи за отопление

Цялата философия на промените са свързани с това да се гарантира адекватната помощ на лицата, за които се предвижда социално подпомагане, коментира служебният зам.-министър на труда и социалната политика Надя Клисурска, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1735 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.30 | 20:52

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Депутатските заплати...

2022.11.30 | 18:39

1
да се обвържат с минималната...

Добави коментар

Водещи новини