Извънредното заседание на НС, премиерът дойде в зала

  • 29 ноември 2022 10:08

  • 907
  • 2
Извънредното заседание на НС, премиерът дойде в зала
© Булфото (архив)

Депутатите се събраха на извънредно заседание, за да обсъдят на първо четене законопроекта за продължаване действието на разпоредби на държавния бюджет от 2022 г. и през следващата година.  Минути след началото на заседанието, депутатите излязоха в 30-минутна почивка.

Почивката бе поискана от народния представител Иван Ченчев от "БСП за България", който настоя в залата да присъстват не само министърът на финансите Росица Велкова и служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, но целият състав на Министерския съвет.

Председателят на парламента Вежди Рашидов заяви, че колегите от Министерски съвет са поканени и уважи искането на левицата за 30-минутна почивка.  

В процедура по начина на водене Настимир Ананиев от "Продължаваме Промяната" възрази по дневния ред на предвидения като точка втора в програмата - парламентарен контрол, където служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков е оставен десети поред, а в петък е бил трети. Какво наложи да се промени дневният ред за парламентарния контрол от петък до вторник, попита депутатът.

След почивката в пленарна зала дойде и премиерът Гълъб Донев.

Припомняме, че със законопроекта за удължаване действието на бюджета за тази година, както и тези на ДОО и НЗОК, се осигурява продължаващо финансиране на редица социални и други плащания, както и продължаване действието на политиките и мерките, надградени с актуализацията на бюджета от 1 юли 2022 г., е записано в мотивите на вносителя - служебният кабинет.

Пенсиите и социалните плащания се финансират на достигнатите нива към декември 2022 г. Създадена е възможност да се извършват всички плащания по Плана за възстановяване и устойчивост, както и по оперативните програми на Европейския съюз. 

Депутатите се събират извънредно

Запазва фискалната позиция такава, каквато е при целогодишно действие на приетите политики и мерки от предходното редовно правителство и Народно събрание.

Определя се също редът за извършване на плащанията за издръжка по бюджетите на общините, бюджета на ДОО и на НЗОК.

Дневният ред на парламента предвижда и парламентарен контрол, който бе отложен миналия петък заради дебатите по първите 16 параграфа на Изборния кодекс, продължили до полунощ.

Последвайте канала на

Калина Христова
907 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.29 | 15:25

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Почивка?

2022.11.29 | 10:44

1
В смисъл,не са изтрезнели ли?

Добави коментар

Водещи новини