Икономист: Парламентът може така да промени текстовете, че да има изцяло нов бюджет

  • 29 ноември 2022 10:24

  • 642
  • 2
Икономист: Парламентът може така да промени текстовете, че да има изцяло нов бюджет
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

Годишната рамка на текущия бюджет не може да осигури 12 месеца от последните плащания, които са били извършени през последните 6. Парламентът ще трябва да влезе в нещо като трета актуализация. На теория НС може да смени всеки текст за бюджета, веднъж внесен от изпълнителната власт. Може и да се получи изцяло нов бюджет. Това каза за Твоят ден" икономистът Георги Ганев.

"Без финансова рамка ще се получи нещо половинчато, което ще продължи голяма част от заложеното в съществуващия бюджет. Служебният кабинет не иска да внася нов, защото твърди, че това е политическо решение, но самото предложение с внасянето на удължаване на бюджета е политическо решение. Това е и отказ да се представи бюджет с визия. Аз предпочитах да се внесе нов бюджет", смята той.

И прогнозира бюджетният дефицит да спадне.

По думите му някои социални плащания ще бъдат увеличени.

НА ЖИВО: НС с извънредно заседание за бюджета

"Парламентът може да продължи да дава компенсации за битовите потребители и бизнеса. Имаме висока инфлация - покупателната способност на харчовете в бюджета намалява, а също и влизат повече приходи. Приходната част ще се преизпълни, а разходната би трябвало да се изпълни по закон", заяви Ганев.

И допълни, че инфлацията на годишна база вероятно ще е около 15%.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
642 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.29 | 15:25

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Вашата......

2022.11.29 | 10:45

1
Машаала, ну молодци.

Добави коментар

Водещи новини