Александър Николов: Няма скандал с "Джемкорп", измислен е, за да се контролира енергетиката и цялата икономика

  • 27 ноември 2022 15:20

  • 1576
  • 8
Александър Николов: Няма скандал с "Джемкорп", измислен е, за да се контролира енергетиката и цялата икономика
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Следващата стъпка, която ГЕРБ трябва да предприемат, е да сезират ФБР, иронично заяви пред БНР Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен, който беше министър на енергетиката в кабинета "Петков".

"Скандал няма, той се създаде от една малка група от хора, оправдаваща невъзможността си да свършат нещо през последните 12 години", каза още той по повод скандала около меморандума с "Джемкорп" се разраства.

Според ГЕРБ той не е прекратен от кабинета "Петков". В петък бяха сезирани ДАНС, МВР и прокуратурата, за да бъде извършена проверка  за състоянието на тази договореност. Според партията на Бойко Борисов, тя дава цялата енергетика в ръцете на една офшорка.

Николов обясни създаването на скандала с наличието на големи финансови ресурси в този сектор.

"Контролът над енергетиката е контрол над цялата икономика и социалния живот, както и на това, което би се случило на следващите избори. Лъжеговоренето стана стандарт в медиите. Не се прави разлика между документ, на който пише на първа страница, че е неангажиращ, с такъв, който е ангажиращ. Служебният министър използва същите опорки, при положение, че не се дават никакви данни", добави бившият енергиен министър.

Николов коментира и твърденията на Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския - министър на енергетиката в служебното правителство, който казва, че меморандумът не е прекратен.

"Той казва неща, които след 12 часа се променят точно по обратен начин. Повече от седем месеца съм бил министър, преди това три месеца зам.-министър и моля, всички медии да намерят дали има тема, по която съм си променил мнението. Този човек е използван многократно, за да повтаря кухи и безсмислени политически тези, за да валидира политически скандал", добави Николов.

Росен Христов: Меморандумът с "Джемкорп" е още в сила

Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен обясни и как "Джемкорп" идва в България.

"През февруари 2022 година бяхме на посещение в САЩ и имахме срещи с множество инвеститори. След тях се случиха много неща в България. "АйПи 3" търсеше финансов партньор, който да реализира технологични и корпоративно неангажиращи документи с държавата в България. Компанията идентифицира "Джемкорп" като финансов партньор. Всеки енергиен проект е тежка инвестиция. В "АйПи 3" има бивши посланици на САЩ, представители на армията и на други военни структури. В компанията се разработват някои от най-сензитивните технологии, които скоро ще бъдат предлагани в енергийния сектор. Когато такава компания идентифицира партньор, филтърът и цедката, която трябва да минете, е сериозна. Естественият процес е да дадеш възможност на тази компания да реализира инвестиционна дейност в България, която съдейства за трансформацията на сектора", каза още Николов.

Николов напомни казаното от изпълнителния директор на "Джемкорп", според когото писма за  инвестиционни намерения са входирани в няколко институции.

Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен определи като "неграмотно съставена конструкция" твърдението, че правителството на Кирил Петков е заложило в Плана за възстановяване и устойчивост намаляване на емисиите с 40% до 2026 година, което няма как да стане без затваряне на въглищните централи.

"Намаляването на въглеродните емисии ще се случи от само себе си. Технологията, която в момента се развива и прилага вече на навън, ще позволи това да се случи. Две трети от въглищните централи са корпоративно управлявани – ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3 имат план за модернизация. Въглеродните им емисии ще изглеждат по различен начин", каза екс министърът.

"Това, което застрашава работниците в мините в старозагорския регион, е една пропагандна конструкция от бюджета, която предвижда компенсация за бизнеса в размер на 200 лева", обясни още той.

Николов коментира също твърдението на Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския, че дерогацията, която ни е дала ЕК за руския петрол, предвижда износ на произведените от него продукти

"Когато говорителят на ЕК излезе и каже няколко пъти, че не е така, но ние си имаме една малка губерниийка и сме решили, че ще си правим каквото си искаме, е обидно. Да се защитават корпоративни интереси и "Лукойл", при положение, че те не казват колко процента от петрола, който преработват е руски и какви са плановете за трансформация. Дерогацията цели да даде време на компанията да преработва петрол, който не е руски", добави той.

Той обясни, че цените на енергийните ресурси у нас са най-ниски в ЕС, а причина за това са структурите на акцизите и митата.

 

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1576 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2022.11.27 | 15:39

1
Чe и нarъл тoз мoшeниk...?
Емѝ...

2022.11.27 | 15:45

2
Единственият скандал, който има смисъл да се обсъжда е свалянето на правителството през юни - когато то осигури заместител на газа от рашистката педерация и за отмъщение агентурата на Москва беше осветена с участниците във "вота на недоверие". Агентите тогава бяха ОПГ ГРОБ, ОПГ ДПС и части на ОПГ "Славуца". Всичко останало не са "скандали", а празни приказки, подкрепени с тролски атаки.

2022.11.27 | 18:17

7
Човече, болен си. А да не би да си самия Кокорчо.

2022.11.27 | 16:02

3
ИЗМАМНИК

2022.11.27 | 16:12

4
кой, бойко борисов ли? да, осъждан е за лъжи и измами.

2022.11.27 | 16:26

5
- ВСИЧКИ ПРОТИВНИЦИ НА БОЙКО БОРИСОВ ПИШЕТЕ ВЪВ ФЕЙСБУК И НАВСЯКАДЕ-БОЙКО БОРИСОВ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ БОЙКО БОРИСОВ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ВСЕКИ БОЖИЙ ДЕН НЕКА ДА РАЗБЕРЕ ЦЕЛИЯТ СВЯТ ЧЕ НИКОЙ НЕГО ИСКА!!
Гост

2022.11.27 | 17:50

6
Мръсен долен лъжец и крадец съсипахте България и окрадохте българския народ изверги
PaulaFox

2022.11.27 | 21:20

8
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини