БСП внася законопроект срещу домашното насилие над жени и деца

  • 25 ноември 2022 10:47

  • 487
  • 2
© Pixabay

Готовност за законодателна инициатива срещу домашното насилие изразиха от парламентарните групи на "БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България" и ГЕРБ-СДС по повод Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените, който се отбелязва днес. 

Вяра Емилова от "БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България" заяви в декларация от трибуната, че днес "БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България" внася в Народното събрание Закон за защита от домашното насилие. Основен проблем за пострадалите лица от домашно насилие се оказва липсата на достатъчно услуги, с които те да бъдат подкрепяни, посочи Емилова.

Тя отбеляза, че съществуващите в момента кризисни центрове са недостатъчен брой - едва 13, и невинаги в тях жертвите могат да намерят защита, тъй като капацитетът им е запълнен. У нас не се води всъщност официална статистика, но по данни на неправителствения сектор от 30 до 50 процента са се увеличили обажданията на телефонните линии за помощ на пострадали от домашно насилие по време на извънредното положение, посочи депутатът.  

По думите на Емилова през 2022 г. до  септември убитите жени са 19, като за 2021 г. техният брой е 22. Пострадалите от домашно насилие от началото на 2022 г. до май  са 1738, като сред тях преобладават жените, също така и децата са уязвими - 409. Ние от "БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България" нееднократно сме настоявали за предприемане на мерки за борба с домашното насилие, добави депутатът. 

Експерти: Къде и как жени жертви на насилие могат да потърсят помощ

Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС заяви от трибуната, че се надява това Народно събрание, колкото и време да работи, да компенсира недостатъците в българското законодателство. Статистиката, за съжаление, е много лоша. Всяка година слушаме по новините за все повече и повече убити предимно жени и момичета от техните партньори или съпрузи, каза Захариева.

Това, което според мен и според нашата група трябва да направим, е да довършим това, което е започнато и няколко правителства работиха, а именно - да предоставим на жертвите на домашно насилие най-съвременната защита в законодателството, заяви Екатерина Захариева.

Тя настоя, че трябва да се работи и за превенция на проблема в училища, детски градини, социални работници, служители на МВР, с неправителствени организации. Много се надявам и мога да изразя нашата позиция от името на нашата група, че ако Министерският съвет не внесе този закон, който се работеше по време на правителството "Борисов 3", ние ще направим това, допълни тя.

Андрей Гюров от "Продължаваме Промяната" в процедура по начина на водене отбеляза, че дневният ред на хората извън залата е тотално различен. Факт е, че има 16 законопроекта, минали на първо четене, и не са стигнали до зала, за сметка на това вчера се разглеждаше Изборен кодекс, посочи депутатът.

Един друг закон, който, ако не беше свалено правителството "Петков" през лятото, сега щеше да бъде гласуван, и това е точно Законът за защита от домашно насилие, коментира той. Има достатъчно наболели проблеми и подготвени законодателни мерки, които трябва да се гледат тук, а не Изборен кодекс, смята депутатът.  

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
487 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.25 | 12:18

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.11.25 | 11:55

1
ами да купят Ф16 и за жените

Добави коментар

Водещи новини