Пандемията и икономическата криза увеличават случаите на домашно насилие

  • 04 ноември 2022 12:11

  • 413
  • 1
Пандемията и икономическата криза увеличават случаите на домашно насилие
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Изолацията, свързана с пандемията, както и икономическата криза, водят до увеличаване на случаите на домашно насилие. Тормозът в домашни условия става все по-интензивен, все по-жесток и все по-високорисков за жертвите, показва работата на варненската фондация „SOS - семейства в риск“, информира "Дарик".

Основно жертви на домашно насилие са жени и деца, които са по-уязвими. Има обаче и случаи на засегнати от домашно насилие мъже, основно възрастни хора, спрямо които има посегателства от децата им. Един от митовете за домашното насилие е, че се среща само в социално слаби семейства, отбеляза управителят на фондацията Анна Николова.

Често насилниците се смятат за ненаказуеми и нямат респект към институциите и заповедите за защита. На такива случаи трябва да има един координиран и устойчив отговор. В противен случаи влизат в лошата статистика и черната хроника. Нужни са по-строги наказания и по-добра наказателно-правна защита на жертвите, е мнението на специалиста.

Има жени, които търсят помощ от специалисти след като са търпели години тормоз, защото са смятали, че въпросът ще се реши от само себе си, посочи Николова.  Нейният съвет е се потърси помощ преди да се стигне до физическо насилие. При инцидент пък е желателно да се потърси помощ на телефон 112.

Не са рядкост случаите, в които деца стават жертва на домашно насилие от страна на своите родители. Според закона подрастващите са жертви на домашно насилие и когато стават свидетели на насилие на единия над другия родител. Последствията от това се проявяват в отношенията с връстниците и връзки с представители на другия пол. А когато станат родители, прилагат това, което са наблюдавали и преживявали.

Само за година над 3000 заведени дела за издевателства над жени

Анна Николова насочи вниманието към още един проблем. В България кризисните центрове за настаняване са твърде малко, като има областни центрове, в които такива няма. Във Варна има два кризисни центъра  – единият е за жени с деца, а другият – само за деца. Често местата там не са достатъчни и се налага пренасочване към други населени места. Освен това те трябва да са обезопасени, за да гарантират сигурността на  пострадалите.

Фондация “SOS-семейства в риск” развива дейности по превенция на домашното насилие и защита и подкрепа на жертви на домашно насилие от 1998 г. Принципът за ползване на техните услуги е доброволен. Конфиденциалността на информацията е гарантирана. Телефонът за връзка с фондацията е 052 609 677.

Цветелина Кирилова
413 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.04 | 15:25

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини