Сандов: Когато ТЕЦ "Марица 3" не работи, няма замърсяване със серен диоксид

  • 24 ноември 2022 09:59

  • 362
  • 2
Сандов: Когато ТЕЦ "Марица 3" не работи, няма замърсяване със серен диоксид
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

Когато ТЕЦ "Марица 3" не работи, няма замърсяване със серен диоксид. С 40% трябва да бъдат намалени емисиите въглероден диоксид до 2026 г. Това може да стане, ако въглищните централи не работят на пълен капацитет или ако работят през технологии, улавящи емисиите и превръщащи ги в други продукти. По всяка вероятност ЕК ще ни санкционира за замърсяване. Това каза бившият министър на околната среда Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е за "Твоят ден".

По думите му ТЕЦ "Марица 3" не е модернизирала технологиите си в съответствие с нормите. "Преди три дни ВАС реши, че старото им разрешително е изтекло, затова ТЕЦ-ът трябва да работи по още по-високи норми според заложеното в новото им разрешително. Сумарно взетите всички ангажирани в добива на въглища и в ТЕЦ-овете са в пъти по-малко от 100 000", обясни той. И категорично отрече, че България може да мине в режим на тока при затваряне на въглищни централи.

Сандов, ДБ: Руснаците да свалят Путин преди да ги е превърнал в пушечно месо!

На това юрисконсултът на ТЕЦ-а отговори, че дружеството отговаря на изискванията и на новото разрешително. "Изпълнили сме мерките, само ако поискаме да работим, ще бъдем включени в енергийната система. Изчакваме да изтече годината, за да не нагнетяваме напрежението. През януари всички ще се убедят, че централата работи по-добре", заяви Юлиян Семерджиев.

От своя страна Сандов се усъмни, че модернизацията на ТЕЦ-а е факт. "ЕК вече може да стартира второ наказателно дело за замърсяване, след като се установи такова и в Гълъбово. Преминали сме критичните норми и можем да бъдем санкционирани", коментира той.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
362 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Хм

2022.11.24 | 11:10

2
А да ви е казал този пишман еколог че най много газове се отделят от крави/метанови от насекоми и т.н. и те са в пъти повече от газовете от транспорта примерно. Това са щуротии за незнаещи
Ми, да

2022.11.24 | 11:06

1
Този човек си получава основните пари от Швейцария. За да има резервати в страната ни и да няма туристически бизнес. За това му плащат. А като не работят ТЕЦ-овете /не че няма нужда да се попречистят но чак пък да ги спрат ще спрем износа на ток и основните приходи на държавата. Ама пък ще сме екологични. Може би. Буболечките ще са екологични пък българите ще си умрат от глад

Добави коментар

Водещи новини