Борислав Сандов: София не е добро място за живеене през зимата

  • 15 ноември 2022 10:13

  • 661
  • 0
Борислав Сандов: София не е добро място за живеене през зимата
© Булфото

Българите сме свикнали с тежките статистики по отношение на здравеопазването, вече и това не ни прави впечатление. Докато не се повиши информираността и докато не се завишат действията на институциите, трудно можем да имаме промяна. Ще си говорим всяка късна есен за този проблем. Град като София, който приютява над 1,5 млн. жители, със сигурност не е добро място за живеене в тези месеци, заради високите нива на фини прахови частици. Това се наблюдава всяка късна есен.

Това каза бившият екоминистър Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е за БНР.

За втори пореден ден, в София са регистрирани завишени показатели на фини прахови частици. Той припомни, че България е първата държава в ЕС, осъдена заради мръсния въздух в 5 големи района. „Българските общини насърчават автомобилния трафик, не правят нужното за енергийна трансформация, не правят информационни кампании, които да убеждават хората и не поддържат инфраструктура, която да е чиста. В определени райони трябва да споменем и индустрията“, допълни бившият екоминистър.

Сандов: Кресненското дефиле е едно от най-наситените места с дива природа кътчета у нас

Той заяви, че е направил предложение да се създаде фонд, който да се пълни от парите, които България получава по линия на квотите за емисии и през него да се създават мерки и да се финансират проекти, свързани с електромобили, например. По отношение на битовото отопление в столицата, Сандов коментира поставянето на филтри на комините.

„Това, извинявам се, е една глупост, защото цената на този филтър и поддръжката му струва толкова, колкото да се смени цялата инсталация“, каза той.

По думите на бившия екоминистър, заради отоплението на дърва и през тази зима ще наблюдаваме завишение на фините прахови частици.

„Ето от вчера имаме трайно завишаване на фините прахови частици. Това ще продължи през целия ден, защото вятърът е слаб. Те обаче не изчезват с вятъра, те се пренасят на друго място“, каза Сандов.
 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
661 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини