Сандов: Трябва да се стремим към въвеждане на всички принципи на кръговата икономика

  • 17 октомври 2022 10:43

  • 359
  • 5
Сандов: Трябва да се стремим към въвеждане на всички принципи на кръговата икономика
© Булфото (архив)

Нова наредба ще въведе задължително разделно събиране на стари дрехи и обувки и ще забрани изхвърлянето им в общите контейнери, както и изгарянето им за отопление. По този начин ще се позволи депонирането на ползвани дрехи и обувки да стане не само в специализирани контейнери на улицата, но и на определени места за целта - в магазините, от които са закупени.

Наредбата е изготвена, но все още не е приета.

"Тази наредба беше направена по мое време в Министерството на околната среда, но нейното изготвяне всъщност е започнало на по-ранен етап, включително с европейско финансиране за подготовката, за проучването на добри практики, но в наше време ние опитвахме да наваксаме големите забавяния в редица направления, включително в това и всъщност внесохме за обществено обсъждане тази наредба. Това обсъждане трябваше вече да е изтекло и да е прието от сегашния Министерски съвет, от сегашното служебно правителство". Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е, бивш министър на околната страна и водите:

"От една страна започнахме тази наредба чисто практично. Трябва да се стремим към въвеждане на всички принципи на кръговата икономика и да престанем с произвеждането, с бързото потребление на стоки и продукти, както и изхвърлянето им на сметищата. От втора страна тази наредба помага да намалим екологичния елемент, защото всичко това струва ресурс и щета за околната среда, а оттам за човешкото здраве и за бъдещите поколения, но също така то създава и редица проблеми в сегашната система за управление на отпадъците, защото когато отиде в общите контейнери и оттам на едни сортировачни машини, роторни машини, които сортират отпадъците, влизането на този тип продукти често води до аварии в системата, защото се получава едно затлачване, дрехите се увиват около тези ротори и на практика блокират системата, което носи допълнителни разходи за потребителите. В крайна сметка управлението на отпадъците през всички системи, които общините управляват и които държавата управлява, също е разход за страната ни. От трета страна има изисквания на европейско ниво.

Европейската директива за управление на отпадъци и Директивата за екодизайн изискват от страните членки на Европейския съюз до края на 2023 година да бъдат въведени такива системи за разделно събиране на този тип отпадъци, както и за останалите типове отпадъци".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
359 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.10.17 | 14:42

5
++ТИ, КОЙ БЕШЕ
цв

2022.10.17 | 11:38

4
Ти пък откъде ипълзя да даваш акъли,компрометиран соросоид всеяден.
PaulaFox

2022.10.17 | 11:31

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Апостол димитров

2022.10.17 | 11:19

2
Ти по-добре се хвани да работиш,защото нямаш един ден трудов стаж.Много по-лесно е да крещиш и критикуваш с измислените ти рекетьорски НПО -та!

2022.10.17 | 11:04

1
А кво става със заоблената икономика.

Добави коментар

Водещи новини