Милен Матеев (ПП): Тези, които бързат с изборните правила, тласкат страната към избори

  • 19 ноември 2022 08:24

  • 510
  • 5
Милен Матеев (ПП): Тези, които бързат с изборните правила, тласкат страната към избори
© Булфото (архив)

Препъни камъкът в Народното събрание са промените в Изборния кодекс, но това не е препъни камък за съставяне на правителство. Тази позиция изрази Милен Матеев от ПП, член на правната комисия в 48 НС. Това, което преля чашата на търпението е, че между първо и второ гласуване ГЕРБ вкараха предложения, които нямаха нищо общо с внесения законопроект, напълно излизаха извън обхвата и надхвърляха това, което беше платформа на БСП в техния законопроект, обясни той, пише news.bg.

Драстичните промени в Изборния кодекс, които са били вкарани на тъмно, според него, са именно предложенията на ГЕРБ. Без да бъдат премахвани, на практика се премахват машините в изборния процес, те се превръщат просто в едни принтери за принтиране на хартиени бюлетини, изтъкна Матеев. За него е притеснително, че пада и защитата върху бюлетините, както и това как ще се отчита вотът.

От ПП са възмутени също, че се затруднява вота на българите в чужбина. Затруднява се откриването на секции, увеличава се прагът от нужни заявления, които трябва да бъдат подадени за разкриване на една секция, каза още Милен Матеев. По-малките общности няма да могат да гласуват, по думите му.

Възмутително, според ПП е, че законопроектът не е бил поставен на обществено обсъждане и се закрива и Общественият съвет към ЦИК. Неведнъж членовете на съвета са давали негативно становище за изборните правила. Затова и според народния представител сега те са наказани от силните на деня. Това е изключително възмутително и е шамар към гражданското общество. По думите му Изборният кодекс търпи промени в посока изборният процес да стане по-прозрачен, но те трябвало да стават след обществено обсъждане. Затова и ПП искат временна комисия да обсъди тези въпроси.

Милен Матеев (ПП): Оградата по границата е под всякаква критика, трябва да вземем мерки

Милен Матеев тълкува бързането в гласуване на изборните правила като индикатор, че тези, които бързат с приемането на Изборния кодекс, използват този парламент, за да променят правилата, по които се провеждат изборите, за да тласнат страната към избори.

Последвайте канала на

Калина Христова
510 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.21 | 00:03

5
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN
PaulaFox

2022.11.21 | 00:03

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN
PaulaFox

2022.11.19 | 11:09

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
60+

2022.11.19 | 09:46

2
Не, Вие/с ПП/ сте новите ИТН и се тресете от страх, че няма да влезете в следващия парламент.
Александър

2022.11.19 | 08:56

1
Ей тия "говорещи глави" от ДБ са окупирали половината медии !

Добави коментар

Водещи новини