Росен Христов: България трябва да модернизира ТЕЦ-овете си до 2026 г. или да ги затвори наполовина

  • 16 ноември 2022 15:01

  • 534
  • 2
Росен Христов: България трябва да модернизира ТЕЦ-овете си до 2026 г. или да ги затвори наполовина
© Булфото (архив)

България или трябва да затвори 50% от ТЕЦ-овете на въглища до 2026 година или да ги модернизира. Това обясни енергийният министър Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския, когото депутатите изслушват в енергийната комисия в парламента.

На въпрос на ГЕРБ дали ще има риск за енергийната сигурност на страната, служебният министър посочи: Голяма част от разговорите с ЕК са свързани с декарбонизация и по-точно- за 2026 година. Комисията твърдо отказва да преговаря за тези цели, както като базова година, така и като проценти. 

Продължава да е затворен ТЕЦ "Марица" 3

Комисията е дала две опции - или централите да работят на сезонен, принцип или да бъдат затворени. България се е насочила към разработване на технически проекти, технология за улавяне на СО2, горивен процес и ускоряване на източниците на енергия.

"Две са предизвикателствата, проектите са технически сложни и финансово ангажиращи. Прекалено е кратък срокът. Иначе би се наложило да затворим половината от мощностите", допълни Христов, предава БНТ.

Той коментира още, че до този момент нищо не е правено по въпроса, тъй като България сама е заложила целите за затваряне на топлоцентралите.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
534 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.17 | 00:32

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Гост

2022.11.16 | 20:15

1
България първо малоумниците и идиотите трябва да премахне, после останалото.

Добави коментар

Водещи новини