Стефан Янев за ракетите в Полша: Да не бием камбаната за тревога

  • 16 ноември 2022 11:32

  • 433
  • 1
© Novini.bg

Факт е, че има паднали ракети на полска територия, факт е, че има убити и разрушения на място. Оттук нататък дали говорим за инцидент, за случайно попаднала ракета, или за умишлено насочена от територията на бойните действия ракета, е рано да се говори. Категорична оценка могат да дадат разследващите органи в Полша. Това каза в кулоарите на парламента лидерът на "Български възходБългарски възход„Български възход“ се самоопределя като националноконсервативна политическа партия, но" и бивш служебен премиер Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен, предаде репортер на Novini.bg.

Вече чухме достатъчно мнения по темата и от официални американски източници, че вероятно става въпрос за случайно попаднала украинска ракета от системата за противовъздушна отбрана, която е била насочена към друга цел. Но преди да имаме окончателни резултати е рано да даваме категорични оценки. Не бива да се поставяме в ситуация, че едва ли не предрешаваме резултатите от разследването, заяви Янев.

Полша е страна-членка на НАТО и ако приемем, че тя е нападната, се задействат процедури по чл. 4. Посланиците ще дискутират този въпрос в главната квартира на Алианса, в българския парламент следобед ще има заседание на две комисии, които ще изслушват службите ни за сигурност, външния и военния министър, така че към края на деня ще имаме по-точна информация. Не мисля, че в момента трябва да бием камбаната и да казваме, че това е повод за тревога, по-скоро изглежда като инцидент. Не мисля, че към момента трябва да имаме категорични оценки и притеснения, че нещо драматично се е случило, с цялото ми уважение към жертвите, коментира лидерът на "Български възходБългарски възход„Български възход“ се самоопределя като националноконсервативна политическа партия, но".

Комисиите по отбрана и по външна политика със съвместно заседание заради падналите в Полша ракети

В отговор на въпрос, ако се активира чл. 4 от договора за НАТО, как би трябвало да се включи България, бившият премиер заяви: "Както се включват всички страни-членки на НАТО – участват в консултациите. Консултациите са точно затова – да се чуят мненията на страните-членки и да се търси общо решение на организацията".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
433 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.11.16 | 15:12

1
Я, господин 'специална военна операция' пак е в окопите да защитава капиталовложението на шефа си от кремъл.

Добави коментар

Водещи новини