Министър Стоянов: Вече започнахме да изготвяме анализа преди да предоставим военна помощ на Украйна

  • 04 ноември 2022 21:26

  • 907
  • 5
Министър Стоянов: Вече започнахме да изготвяме анализа преди да предоставим военна помощ на Украйна
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

Ще постъпя консервативно по отношение на решението на 48-то Народно събрание за предоставяне на оръжие на Украйна. Като министър на отбраната моята цел е да запазя боеспособността на армията ни. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър СтояновДимитър СтояновДимитър Стоянов е роден на 28 октомври 1968 г. в Свиленград.   През 1986 г. завършва в предаването „Панорама“ по БНТ.

„Няма да бавим топката. Вече започнахме да изготвяме анализ, за да вземем информирано решение. Целта ни е да разберем какво въоръжение не бива да губим. Трябва да оставим и въоръжение за резервни части. Знаете, че старата съветска техника се поддържа с части от Беларус или канибализиране“, обясни той.

„Близо до нас има конфликт и това поражда рискове. За да ги минимилизираме трябва да имаме адекватно въоръжение. Не се чувствам предател. България е суверенна държава. Изпълняваме решенията на НС“, подчерта министър Стоянов.

Ген. Константин Попов: Има възможности за предоставяне на оръжия за Украйна

„Не съм очаквал, че има толкова желаещи за модернизация на Българската армия в парламента. Стартирахме с решение за предоставяне на старо въоръжение на Украйна. Ако погледнем какво получиха съседните страни в замяна на това, което предоставиха – въоръжение от 60-70 години. Това ли искаме за Българската армия? Имаме нужда от ново и модерно военно оборудване“, подчерта военният министър.

„Решението за придобиване на нови F-16 е адекватно и навременно. За съжаление има забавяне на доставката на заявените изтребители. Би трябвало да има заместваща платформа, както се случи в други европейски държави“, заяви Димитър СтояновДимитър СтояновДимитър Стоянов е роден на 28 октомври 1968 г. в Свиленград.   През 1986 г. завършва.

Във връзка с поръчката на изтребители „Грипен“, служебният министър на отбраната заяви: „Това са съвременни самолети, които можехме да имаме сега, а не да се намираме в тази безизходица. Сега щяхме да дежурим с „Грипени“. Няма фен клубове на определена военна техника. Българските военнослужещи изпълняват своите задължения с техниката, която политиците са им предоставили. Да, има изостаналост в процеса на модернизация, това поражда и пропаст между нас и съюзниците ни в НАТО. Нямаме време да чакаме повече политиците, затова ще стартираме проектите за модернизация“, каза той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
907 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.11.08 | 00:16

5
Слава на Русия!
и що

2022.11.05 | 00:59

4
не взехте грипените, за всеки с малко акъл е ясно
тука троловете

2022.11.05 | 00:57

3
краварски не плюят по министъра...да ева мамичката ви безродна тролове скапани

2022.11.05 | 00:08

2
Пак сложиха каруцата пред коня...
PaulaFox

2022.11.04 | 21:52

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини