Никола Стоянов: Рисковано е да се внася бюджет сега

  • 11 ноември 2022 17:45

  • 512
  • 3
Никола Стоянов: Рисковано е да се внася бюджет сега
© Nova News

Рисковано е да се внася бюджет сега. Много правилно е да имаме Закон за удължаване за сегашния бюджет. Това заяви Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет, служебен министър на икономиката и индустрията, в ефира на Nova News.

„Доколкото аз следя, мисля, че има сближаване между париите, говорят си повече. Надявам се всички да разберат сериозността на ситуацията, кризите около нас. Важно е да имаме редовно правителство, а оттам и бюджет с политиките, които то ще изпълнява, но за това трябва мнозинство в парламента”, коментира той.

По повод днешните протести на синдикатите, той заяви: „Работата на синдикатите е да искат повече за членовете им, разбирам го. Този хладилник на протеста, ако сега е празен, значи преди 20 години изобщо не го е имало. Последните години бяха доста добри от макорикономическа гледна точка, доходите се повишаваха по-бързо от инфлацията. Сега сме застигнати от доста кризи. Разбирам ги, но всички трябва да се съобразим с реалностите.”

На въпрос за това какво помпа инфлацията, министърът заяви: „Прогнозите са за спадане на ръста, който имаме. В началото бяха виновни енергийните източници. Всички очакват, че има спекула и презастраховане. Но КЗП постоянно прави проверки и анализите сочат, че няма сериозна спекула.”

Никола Стоянов: Не може да се очаква от служебния кабинет в такава нестабилност да внася бюджет

„Несигурността е основен фактор в момента. От всичките ми срещи с компании, всички казват, че е важно да има прогнозируемост. Поздравявам парламента за помощите за електричество до края на 2023 г. и призовавам да включат и помощите за газ”, каза още Стоянов.

Той коментира и упреците към себе си от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова: „Тя винаги ме кара да се усмихвам. Някой от екипа ѝ я подвежда. Личният ѝ пиар е назначен в „Ел Би” на двойно по-голяма от средната заплата в дружеството. Не съм я махнал досега. Възнагражденията на директорите са в закон – нито тя, нито никой министър не ги решава.”

„Санкционираните компании нямат лицензии от Русия. Всички те не работят с Русия, след 2014 г. предприехме мерки за това след анексирането на Крим. Притеснително е, но не е случайно - военно-промишления комплекс ни е доста сериозен”, каза още той.

„Ако ние си свършим работата, тази зима може да е инвестиционно лято за нас. Западните компании искат да са по-близо от дома, прибират се от Китай. Работим в няколко насоки – промяна на Закона за насърчаване на инвестициите, индустриални зони, готови да посрещат инвеститорите, искаме да има и халета, които да използват. Немските и американските компании са най-активни, но и от останалите държави от Западна Европа има сериозен интерес. Ние обаче трябва да можем да реагираме бързо, защото те искат веднага решения, да местят машините си и да започват да произвеждат”, смята още Стоянов.

Цветелина Кирилова
512 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Емѝ...

2022.11.11 | 19:13

3
поредният дебил от бандата на зеления чорап

2022.11.11 | 18:59

2
И да се пердаши отзад е рисковано ама го правиш
е

2022.11.11 | 18:13

1
ама кокорчо и кака кори искат бюджет да могат да обещават щедро хахаа

Добави коментар

Водещи новини