ДБ: Енергийното министерство крие сериозна авария във ВЕЦ "Цанков камък"

  • 03 ноември 2022 12:46

  • 1486
  • 4
ДБ: Енергийното министерство крие сериозна авария във ВЕЦ "Цанков камък"
© Фейсбук

Получихме информация, че във ВЕЦ "Цанков камък" в периода 13-15 октомври има настъпила сериозна авария, която е довела до преустановяването на централата. Това обяви на брифинг в парламента депутатът от "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" Йордан Иванов.

Парчета от бързо падащия савак са минали през тръбопровода и са спрели в една от машините, което е довело до авария и преустановяване на работата на "Цанков камък". Важно е да кажем, че тази централа е в средата на каскада "Въча" и се затруднява работата на ВЕЦ "Тешел" и ВЕЦ "Девин". Заедно с това напомняме, че на каскада "Белмекен - Момина клисура" има забавяне на съществуващата рехабилитация, заяви Иванов.

Заедно с тази авария, която се крие от обществото, към момента в страната има неработещи държавни ВЕЦ-ове с мощност един блок на АЕЦ "Козлодуй". Това е реален риск за енергийната сигурност на страната. Министерството на енергетиката крие тази информация, няма официални съобщения, въпросният случай не е потвърден. Затова призоваваме министърът на енергетиката да отговори защо се крие за тази авария, която е станала преди повече от 15 дни. Защо се прикрива тази авария като планов ремонт и има пълна забрана служители да мълчат и да не разкриват информация по темата? Какви са щетите по "Цанков камък" и кога централата ще бъде пусната в експлоатация, питат от ДБ.

През 2017 г. ние предупредихме, че има проблем с ПАВЕЦ "Чаира", който ще доведе до пълното преустановяване на дейност. Сега казваме, че със забавената рехабилитация по каскада "Белмекен - Момина клисура" ще се случи същото, подчерта Йордан Иванов.

Росен Христов: До края на годината трябва е ясно бъдещето на ПАВЕЦ - Чаира, то е важно за България

В период, в който енергийната сигурност на страната трябва да бъдат основен приоритет проблемите, свързани с управлението на държавната енергетика, са изключително сериозни. Изключително важно е управлението на държавната енергетика да бъде компетентно, посочи зам.-председателят на ПГ на "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от".

Атанас Атанасов настоя изпълнителната власт да даде публична информация за състоянието на всички съоръжения в българската енергетика, за да сме наясно как посрещаме зимата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1486 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.11.03 | 13:38

3
Няма начин. Хидроинженера с отрязана пишка лично е построил тая централа и тя е неспираема и неповредима.

2022.11.03 | 14:11

4
да, построил я е още като ученик, факт.
норман гъса

2022.11.03 | 13:17

2
консултанта Амет Джолан няма ли да се изкаже по въпроса
PaulaFox

2022.11.03 | 13:15

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини