Дончев: Гласуване на Бюджет 2023 може да се превърне в институционално купуване на гласове

  • 02 ноември 2022 11:07

  • 661
  • 5
© Novini.bg

Подходът на служебното правителство да предложи удължаване на бюджета за 2022 г. до март-април 2023 г. вероятно е най-безопасният вариант, защото има опасност гласуване на Бюджет 2023 в режим на предизборна кампания в Народното събрание да се превърне в триумф на политическата безотговорност и институционално купуване на гласове – всяка партия, правейки предложения за едно или друго перо в бюджета, да се опита да купува гласове с парите на българите. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента зам.-председателят на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник, предаде репортер на Novini.bg.

Всеки, който предлага един или друг разход, да бъде така добър да го остойности, да каже колко пари ще струва и откъде ще дойдат тези пари. Ако партиите не са в състояние да смятат, нека да се направи заседание на бюджетната комисия, с присъствието на министъра на финансите, с експерти от Министерството на финансите, които да дадат точен разчет колко струва всяко едно от предложенията за купуване на народна любов, за сметка на кой друг разход от бюджета да влезе или за сметка на колко нов дълг. Това е опасността от гласуването на Бюджет 2023 в този парламент, заяви Дончев.

Ние все още нямаме управляващо мнозинство. Един бюджет е редно да бъде предложен от един Министерски съвет, който има хоризонт, който има представа за политики, които имат отражение в бюджета, посочи той.

Попитан за предложението на БСП да се направят срещи, на които между първо и второ четене да се обсъдят промени на внесения от служебното правителство бюджет, зам.-председателят на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в коментира: "Ние можем да участваме във всякакви срещи, но призивът ми към всички политици е, освен да анонсират, освен да заявяват от хубави по-хубави желания, да се научат да смятат. Все пак става дума за бюджет, а не за писане на есе. Всеки нов разход трябва да предполага нов приход или отпадането на друг разход. Влизайки в зала, каквото и да е предложението, то може да бъде променено по волята на народните представители. Напълно възможно е да има промени. Но поне технологията, удължаването на бюджета за 2022 г. Препятства някои от най-големите рискове и екстремен политически популизъм във възможна предизборна обстановка. Той не препятства всички рискове, а само някои от тях".

Нинова със закана: Този бюджет на служебния кабинет няма да излезе във вида, в който го получихме

Лошите параметри на този бюджет и опасността България да продължи да задлъжнява в следващите 2-3 г. До голяма степен се дължи на бюджетните авантюри на "Промяната". Това е факт, подчерта Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник.

По повод шансовете за съставяне на правителство той каза: "Шанс има, въпросът е колко е висок. Наблюдавам процеси на отрезвяване, на бавно завръщане на здравия разум, въпросът е, че конституционната процедура е ограничена и може да се окаже недостатъчна за завръщането на достатъчно висока доза здрав разум у партиите".

В отговор на въпрос дали от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в биха подкрепили предложението на ПП за по-голям контрол над работата на главния прокурор и може ли това да се окаже основа за създаване на правителство, Дончев заяви: "Това е желание, не е предложение. Подкрепяме изцяло желанието. Когато говорим за форми на контрол над главния прокурор, ние готвим предложение за промяна в Конституцията, което ще предложим на дискусия, което да включва механизми за контрол над главния прокурор. Това ще бъде предложение, а не желание. И желанията в политиката с важни, но не са като предложенията".

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
661 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.02 | 14:59

5
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.11.02 | 12:20

1
Ами от кражбите от магистралите и пътищата ще се вземат пари крадци долни герберски

2022.11.02 | 12:45

4
Пак малумници и крадци герберски пишат , всички държави , пак повтарям всички вземат заеми дори САЩ , ПП само за 6 месеца увеличиха пенсии и заплати толкова колкото герб никога не са увеличавали , ще кажете инфлация ами тя е в целия свят четете малко
що не ги взеха

2022.11.02 | 12:37

2
канадеца кокорчо лорерите и останалата п@плач на прокопиев, а теглиха заеми и заложиха в следващите бюджети да се теглят милиарди още ... кажи бе трол малоумен

2022.11.02 | 12:44

3
Изведнъж много диалогични станахте бе тикви...

Добави коментар

Водещи новини