Тристранката отхвърли удължаването на бюджета

  • 31 октомври 2022 14:01

  • 1751
  • 4
Тристранката отхвърли удължаването на бюджета
© Булфото (архив)

Така нареченият удължителен закон за бюджета не получи одобрение от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Беше подкрепен от страна на национално представителните организации на работодателите, но не и от национално представителните организации на работниците и служителите. Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар ЛазаровЛазар ЛазаровЛазар Лазаров е роден на 18 март 1970 г. в София.   Завършил е УНСС, специалност, след днешното извънредно заседание на НСТС. 

Няма да има намалени социални плащания. 

„С този законопроект се дава възможност да бъдат изплащани увеличените социалноосигурителни плащания. Спекулациите, които бяха направени в общественото пространство, че ще има намаление на социални плащания, се опровергават. Няма да има намалени плащания. Напротив, някои от тях ще се увеличат“, заяви Лазаров.

Като пример той посочи финансовата подкрепа по Закона за хората с увреждания, която ще бъде увеличена с 22 на сто, предвид действащия автоматичен механизъм на обвързването ѝ с официалната линия на бедност в страната. 

На днешното извънредно заседание на НСТС правителството и социалните партньори обсъждаха една единствена точка - Проект на Закон за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г.

Мерките за бизнеса и хората ще продължат

„Увеличението на пенсиите ще продължи да действа и през следващата година. Всички мерки за бизнеса и хората ще продължат да действат. Общините трябва да са спокойни, защото така се осигурява финансиране в реален размер по фактура за отопление на училища и детски градини, както и осветление на улиците. Със законопроекта е уредено и финансирането на дейности за непредвидени и неотложни разходи“, увери служебният министър на финансите Росица ВелковаРосица ВелковаРосица Велкова е родена на 16 март 1972 г. в София.   Придобива магистърска степен по финанси

Тя обясни, че служебният кабинет предлага удължаване на действието на досегашния бюджет за догодина, а не нов, защото бюджетът изисква в него да бъдат отразени политиките на правителство, подкрепено от парламентарно мнозинство. 

Работодателските организации изразиха подкрепа

Подкрепа за удължаване на разпоредбите на закона за бюджета изразиха представителите на работодателските организации. 

Министър Лазаров: С удължаването на действието на Бюджет 2022 се гарантират всички социални плащания

„За нас това е закон, който ще даде възможност политиките, провеждани през тази година, да продължат и през периода, докато бъде гласуван редовен бюджет за 2023 година. Този законопроект дава високи гаранции за стабилност“, смята Добри Митев, председател на Управителния съвет на Българската стопанска камара. 

„Поздравяваме правителството за национално отговорната позиция да внесе удължаващ закон, който да гарантира продължаване на постигнатото до момента“, допълни още той. 

Този бюджет замразява доходите, смятат синдикатите 

Според представителите на синдикалните организации този бюджет е един от най-лошите варианти, защото замразяването на минималната работна заплата на 710 лв. и неприемането на необлагаем минимум на доходите, предвидени в него, са неприемливи. 

„Всички параметри, които бяха заложени до момента, се предлага да бъдат удължени, без да се знае докога. Елементарна отговорност за базисни управленски решения няма кой да носи в държавата“, смята главният икономист на КНСБ Любослав Костов. Според него така се замразява политиката по доходите, което, в условието на голяма инфлация, не отговаря на очакванията на обществото. 

Виолета Симеонова
1751 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Саманта Фокс

2022.10.31 | 14:55

1
!!! Фолкзвездата Илиян: Не съм циганин, не се чувствам такъв! !!! Още един шизофреник в лицето на грознио мангал илиян тупалка от гнуснио турбофолк.
Саманта Фокс

2022.10.31 | 14:56

4
!!! надежда дойчева 15 години затвор са крайно недостатъчни !!! СНИМКА и ВИДЕОКЛИП. Не съм ли много грозна циганка и с гадна циганска мутра. КОПИРАШ ЦЯЛОТО МЕЖДУ УДИВИТЕЛНИТЕ ЗНАЦИ. ГУГЪЛ
Саманта Фокс

2022.10.31 | 14:56

3
!!! В престъпната група влиза и една жена. Лицето, Надежда Дойчева, която се занимава с недвижими имоти като нейната задача е да намира така наречените жертви. Фирмата с която оперира е „Кеър ту ю“ ООД. Актуалното състояние на фирмата към 12.10.2021 година е обявена в несъстоятелност, но това не пречи дамата с половинката си, Стоян К., да се ширят в голяма къща под наем в Банкя. Възниква въпросът: От къде имат пари да поддържат този висок стандарт на живот? !!! ................................................................................................................................................ !!! Надежда Дойчева е близка приятелка с Полина Станчева, разобличена от Господари на ефира за измами чрез уреждане на кредити, за което ви пращаме и снимка за доказателство. !!! ................................................................................................................................................ !!! Полина Станчева Хамид и Надежда Дойчева !!! СНИМКА. Абе това със сигур е една и съща надежда дойчева с нейната гадна и грозна циганска мутра ама тук малко повече с грим калугин и фотошоп ресурс е прекалила.
Саманта Фокс

2022.10.31 | 14:55

2
надежда дойчева - НЕ СЪМ МНОГО ГРОЗЕН МАНГАСАР, ЧЕ ПОГЛЕДНИ МЕ ЧРЕЗ ГУГЪЛ ТЪРСАЧО МИ.

Добави коментар

Водещи новини