ДБ иска ежемесечно изслушване на шефовете на спецслужби на председателски съвет в НС

  • 31 октомври 2022 15:51

  • 477
  • 9
ДБ иска ежемесечно изслушване на шефовете на спецслужби на председателски съвет в НС
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Ръководителите на специалните служби за сигурност веднъж месечно да бъдат изслушвани на заседанията на председателския съвет на Народното събрание.

Такова предложение за промяна в правилника за дейността на парламента прави “Демократична България”, обяви преди заседанието на временната комисия за парламентарния правилник зам.-председателят на парламентарната група на ДБ Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.. Тя обоснова изслушванията на шефовете на спецслужби с необходимостта парламентарното ръководство да е наясно с всички важни и актуални въпроси на сигурността, особено в днешното време на множество кризи.

Друго предложение на ДБ за промяна в парламентарния правилник предвижда в Народното събрание да бъдат изпращани веднага след приемането им всички секретни решения и постановления на Министерския съвет. “Парламентарен контрол е невъзможен, ако не знаем, че такива актове изобщо са били приети. Затова е много важно веднага след приемането им те да бъдат представяни на постоянните комисии”, каза Йорданова.  

Комисията за изработване на Правилник за организацията и дейността на НС ще заседава в понеделник

С трето предложение за промяна в правилника се въвежда изискването в оценката на въздействието на всеки законопроект да се включва и оценка на въздействието му върху правата на българите извън страната. Според Йорданова практиката показва, че България все още не може да се справи с пълноценното включване на българите в чужбина в обществено-политическия живот на страната. Още в предизборната програма на ДБ бе заложено обещанието всички законопроекти да преминават и през оценка за въздействието им върху българите зад граница. 

“Ще се борим в този парламент да не бъде отстъпено от добрите законодателни практики, които отстоявахме в предходните три парламента и които бяха високо оценени от последния доклад за върховенството на правото на Европейската комисия”, каза Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
477 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Йори

2022.11.06 | 23:55

9
Поредните абсурдни прищевки на ДБ.
Иванова

2022.11.06 | 13:05

8
Демократична България са най-голямата политическа издънка, която се е появявала скоро у нас. Събрани само хора, които по един или друг начин са били вече във властта, но са се провалили. Сега искат пак да си уреждат живота наш гръб.
Симо

2022.11.03 | 11:38

7
ДБ само измислят разни тъпотии
Петър

2022.11.02 | 09:27

6
Това си е оказване на натикс върху службите, за да не закачат олигарсите около ДБ!
Таня

2022.11.01 | 13:25

5
Искат те, кой ги пита пък тях какво искат, що се взеха за някъв фактор въобще?
хахахахаха

2022.11.01 | 12:03

4
само да искат знаят тези
Кирето

2022.10.31 | 19:56

3
Тая на снимката за разсилна ли са я назначили? Най накрая да работи по специаността си! Браво!
Рени

2022.10.31 | 17:21

2
ДБ изроди. Много искат. НЕМА да СТАНЕ.

2022.10.31 | 16:20

1
Без машините на следващите избори сте аут!

Добави коментар

Водещи новини