Социолог: Третият мандат ще отиде при БСП, президентът гледа дългосрочно на участието си в политиката

  • 27 октомври 2022 09:24

  • 756
  • 6
Социолог: Третият мандат ще отиде при БСП, президентът гледа дългосрочно на участието си в политиката
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Три седмици след изборите започнаха срещите при президента с парламентарните партии в търсене на яснота относно възможностите за съставяне на правителство. След срещата с ГЕРБ-СДС датата за връчване на първия мандат все още не е ясна. Президентът се опитва да даде повече време на този парламент, за да се свърши някаква работа. Това обясни Евелина Славкова от изследователски център „Тренд“ в ефира на БНР. 

„Вероятно той смята, че много трудно може да бъде сформиран кабинет в 48-то Народно събрание. Това излъчват и политическите партии като послание след изборите. Те се държат предизборно в поведението и говоренето си“, каза още социологът. 

При „Продължаваме промяната“ голямо значение има базата, върху която е създадена и обещанието „да махнем Борисов, да изчегъртаме ГЕРБ“, обясни Евелина Славкова. ГЕРБ са в сложна ситуация и са готови да използват различни варианти, поясни тя.

„Вероятно те ще предложат експертен кабинет, защото знаят, че с ярки политически лица подкрепата ще бъде по-трудна. Но дори да извадят експерти, това не означава, че ще получат подкрепата, която искат от „Продължаваме промяната“ и ДБ. ГЕРБ не искат подкрепа от „Възраждане“ и ДПС, защото това оказва влияние върху имиджа на партията“. 

Започват консултациите при президента

Третият мандат ще отиде при БСП, прогнозира Славкова.

„Президентът се опита да се дистанцира от „Български възход“ и от Стефан Янев. След войната в Украйна много ясно разграничи позициите си, които не съвпадат с тези на  ДБ. Той няма да легитимира тяхното разбиране, давайки им мандат за съставяне на правителство. Въпреки че отношенията му с Корнелия Нинова са влошени, той ще го даде на БСП и това ще е знак към електората на партията. Румен Радев няма да ограничи своите политически действия само в рамките на втория си мандат. Той гледа по-дългосрочно“, отбеляза Славкова. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
756 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.10.27 | 10:51

3
Мутрата е тотално зависим и на каишка и каквото му кажат това прави само и само да спаси откраднатите от българския народ много милиарди. След най-мразените и охулвани антибългари и предатели кукуто Мони и пастирката Плевналиев сега вкарва и д-ция за изпращане на оръжие за Украйна и ускорено вкарване на еврото. Тази ненаказана мутра и бандит с тъмно и криминално минало играе за Козяк и глобалистите срещу собствения си народ и Родина

2022.10.29 | 06:05

6
Нинова,Бойко е като лъвът.Лъвът поканил кума лиса на гости и кума лиса отишла.Но стигнала до колибата на лъвъ и кума лиса си рекла.Било през зимата.Ооо аз тук няма да влезна тук има следи само на вътре на вън няма.И лисана си рекла я аз да изчезвам до като мие цяла кожата и дим дае няма,жива и здрава.

2022.10.29 | 05:03

5
До Гжа Нинова ако вкарате хартиените бюлетини,герб и дпс ще побързат да има избори.Имали избори герб дпс ще имат мнозинство в парламента.Имат ли мнозинство бсп и другите всички партии ще бъдете изхвърлени както преди 12 годишното им управление.Не им се връзвайте те сега щеви обещават от кол и въже и какво ли не докато се докопат до хартиените бюлетини.Теса шпецове общините,само чакат шпецкомандата и да започнат да приготвят бюлетините.Няма да има спане 2 месеца докато приготвят бюлетините.Щеве изхвърлят като при сумито завинаги.Бойко неги търпи и Пеевски покрай тях имали много пари.Бойко 12 г допуснали някой до него.Не се подавайте на Бойковите милиционерски маневри.После щеви излезнат солено.Кирил Петков те слушаше но Борисов?
PaulaFox

2022.10.27 | 12:58

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.27 | 09:45

1
РАДЕВ НЯМА ДА УЧАСТВА В ПОЛИТИКАТА СЛЕД 3 ГОДИНИ, А ВЕРОЯТНО И ПО-СКОРО
Да

2022.10.27 | 10:40

2
Така е

Добави коментар

Водещи новини