Министър Милков: Няма демокрация без върховенство на правото

  • 25 октомври 2022 10:35

  • 338
  • 3
Министър Милков: Няма демокрация без върховенство на правото
© Булфото

От историята знаем, а и днешната действителност ни учи, че свободни избори без върховенство на правото не водят непременно до демокрация - напротив, в определени случаи те могат да доведат чудовища. Това заяви служебният министър на външните работи Николай МилковНиколай МилковНиколай Милков е роден на 10 декември 1957 г. в София.   Завършил е Френската гимназия в София, днес на конференцията "Тридесет години от присъединяването на България към Европейската конвенция за правата на човека" в София.

Форумът, който е под патронажа на държавния глава, се организира по повод 30 години от членството на страната ни в Съвета на Европа и от ратифицирането на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи и поставя акцент върху ангажираността на българските институции за защита на правата на човека и предизвикателствата пред България като страна по конвенцията.  

Демокрация има само там, където има функциониращи правни механизми и системи, прилагащи демократично приети закони, посочи Милков.

Според него именно затова Съветът на Европа трябва да продължи да бъде стожер на демокрацията, на върховенството на правото и на правата на човека. 

Румен Радев: Човешките права не са даденост

Министър Милков отбеляза, че годишнината е важна, тъй като Съветът на Европа има важен принос за изграждането на демокрацията в България, за интегрирането на нашата страна в свободния свят след 1989 г.

Съветът на Европа беше една от първите международни организации, към които България се присъедини в онзи период, в търсене на възможности за подкрепа, за укрепване на демокрацията и върховенството на правото и за правата на човека в нашата страна, каза той.

По думите му това са ценностите, които стоят в основата на днешното българско общество, това са и европейските ценности, които ние споделяме. 

Нидерландия спъна влизането на Румъния и България в Шенген

Външният министър изтъкна, че три десетилетия по-късно Съветът на Европа продължава да бъде важен коректив в тази област.

Ето защо България остава и ще бъде активно ангажирана с приоритетите на Съвета на Европа, използва и допринася за неговата експертиза и надлежно сътрудничи с днешните механизми в рамките на тази организация. След всички тези години ние сме наясно, че демокрацията, върховенството на правото и правата на човека не са даденост. Те изискват целенасочени, последователни усилия, изискват борба, каза още Милков. 

Последвайте канала на

Владимир Василев
338 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.10.25 | 12:22

3
ква демокрация, дебил! стига сте използвали тая изтъркана дума! такова нещо съществува само в книгите!
PaulaFox

2022.10.25 | 11:45

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
ПРАВОТО

2022.10.25 | 11:37

1
С М Ъ Р Т НА БЪЛГАРИЯ!

Добави коментар

Водещи новини