Политолог: Битката не е за председател, а за предизборно позициониране

  • 21 октомври 2022 09:51

  • 291
  • 1
Политолог: Битката не е за председател, а за предизборно позициониране
© Булфото (архив)

"Основание за съществуването на парламента има. Очевидно няма съдържание това съществуване."

Това мнение изрази пред БНР политологът и преподавател в Нов български университет Христо Панчугов.

Вежди Рашидов: В Парламента не е нито място за омраза, нито за забавление

Политическите формации изглежда толкова са се изчерпали откъм съдържателната част на правене на политика, че са се заели със символната битка, смята той.

"Битката не е за председателБитката е отново за позициониране по отношение на следващите избори. Вече не водим разговор за това какви са кризите, пред които е изправена България. Разговорът вече е за това кой кого ще подкрепи. Очевидно се влага символ във всяко гласуване, което е безсмислено."

Случващото се не помага на никого, с изключение на тези, които са се обявили срещу тази система като цяло – демокрацията, членството ни в ЕС и парламентаризма, отбеляза Панчугов. По думите му тези три групи в обществото "само получават потвърждение, че парламентарната институция е безсмислена".

Нито един от издигнатите до момента кандидати за председател на НС не получи достатъчно подкрепа. Колаж: БГНЕС

Христо Панчугов вижда два потенциални сценария. Единият е да се избере председател на НС и да се направи ясна заявка за управление, която не минава задължително през коалиция. Другият – избор на председател, но без намиране на допирни точки оттук нататък и "окопаване още по-дълбоко в окопите на собствената идентичност".

"Сценарият като че ли все повече чертае посока към следващи предсрочни избори, а не към опит за управление, колкото е кратък да бъде той."

На този етап Панчугов не разпознава опасност за преминаване към друга форма на управление – президентска република.

"Не смятам, че има истинска възможност в момента властта да се окаже единствено и само в ръцете на Румен Радев, най-вече защото българското общество няма да го позволи. Това, което наблюдаваме, е криза на представителството. Не е криза на парламентаризма."

Според Панчугов трябва да дадем на народните представители "да разберат, че това поведение е неприемливо, в противен случай българското общество ще намери сили да се самоорганизира и да намери нов тип представителство". 

Радикализацията на българските граждани е една от възможните тенденции и е крайно време балонът, в който са политиците, да се спука, но да си го спукат самите те, категоричен е политологът.

"Вече две години българските граждани живеят в невъзможност да видят нормално и стабилно управление. Това или ще бъде поето от вече съществуващи радикални формации, или ще се поеме от поредния нов играч, който в стила на ИТН и ПП ще се опита да обещае всичко наново."

Последвайте канала на

Радина Лазарова
291 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.21 | 13:00

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини