Политолог: Зимни протести биха били с много по-тежък негативен заряд

  • 25 октомври 2022 09:17

  • 465
  • 5
Политолог: Зимни протести биха били с много по-тежък негативен заряд
© Булфото (архив)

Зимни протести биха били с много по-тежък негативен заряд. Това каза в интервю за БНР политологът и преподавател в УНСС Александър Димитров.

"Ако има зимни протести, те ще са по-различни от тези, които наскоро наблюдавахме и могат да ескалират напрежението до други размери. Следващото народно недоволство ще е с много по-голяма амплитуда и много по-голямо напрежение. Зимата на нашето недоволство - екшън вариант."

Политиката не е математика! Ще се забатачи ли България още повече?

Соломон Паси и Росен Плевнелиев се срещнаха едва с три от представените в парламента седем политически формации.

Според него няма потенциал за правителство, защото въпросът е не само кой с кого "може да се сдружи политически, а какво ще възпроизведе това сдружаване, и оттам вече да говорим за потенциал на някакво правителство, което все пак да изтрае поне малко".

Няма условия и за правителство на малцинството, допълни Димитров. По думите му правителство на малцинството означава, че изначало подкрепилите го партии не са в коалиционно споразумение и има една или две партии-носители, които разчитат непрекъснато на плаваща подкрепа по различни въпроси.

Относно предсрочния вот политологът посочи:

"Напролет много късно ми се струва. Напълно е възможно в края на февруари да сме на избори."

Александър Димитров не очаква консултациите при президента да възпроизведат резултат и "нещо положително да дойде от тях".

Във връзка с тезата, че на партиите не им се управлява и ще оставят президентът да обере негативите на зимата чрез служебно правителство, преподавателят отбеляза:

"Президентът няма избор. Ако не се споразумеят, ще има служебно правителство, което ще, не ще, ще е в кризата. Не е въпросът само до зимата, напролет няма да сме в много по-различна ситуация, напротив – може да е още по-лоша. Така че тази сметка е малко сметка без кръчмар."

За следващи предсрочни избори в края на зимата Димитров смята, че заради очакваната още по-ниска избирателна активност може и "съвсем други партии могат да влязат, може да има нови играчи отново, може да има форми на предизборни коалиции, които да опитат друг тип преразпределение на гласовете".

Радина Лазарова
465 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.25 | 11:48

5
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.25 | 11:22

4
ще, ще, ама територията спи!
Мда

2022.10.25 | 10:00

3
Народ, който избира престъпници, не е жертва, а съучастник.

2022.10.25 | 09:59

2
сайтаяжтехуя
Котарак

2022.10.25 | 09:52

1
Веждито каза: ПОЛОЖЕНИЕТО ВЪРВИ ОТ МНОГО ЛОШО КЪМ БЕЗНАДЕЖДНО!

Добави коментар

Водещи новини